Tata Steel Chess on Tour doet Groningen aan

GRONINGEN

De tachtigste editie van het Tata Steel Chess Tournament doet woensdag 24 januari het Academiegebouw in Groningen aan.

De jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament vindt traditiegetrouw plaats in Wijk aan Zee, van 12 tot en met 28 januari 2018. De grootmeesters van de Tata Steel Masters spelen onder de noemer Tata Steel Chess on Tour echter ook twee rondes elders in het land. Naast Groningen doen de schakers Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum aan. Het is de vijfde keer dat het Tata Steel Chess Tournament ‘on tour’ gaat. Het deelnemersveld wordt in het najaar bekendgemaakt.

Verbindende factor

"Ook dit jaar willen we tijdens ons toernooi de aandacht vestigen op de verbindende kracht van de schaaksport”, zegt voorzitter Myra Rooselaar van het Tata Steel Chess Tournament. “In Wijk aan Zee zullen wederom jong en oud, mannen en vrouwen, en amateurs en wereldtoppers gelijktijdig achter het bord aanschuiven. In alle speelsteden zullen speciale activiteiten worden georganiseerd voor jongeren, in lijn met het 'Future Generations'-omgevingsbeleid van Tata Steel. We gaan ook door met het stimuleren en ondersteunen van initiatieven die de schaaksport benutten om jongeren van uiteenlopende culturele achtergronden met elkaar te verbinden.”

Prominente plek in historie schaaksport

“Groningen en Hilversum hebben beide een prominente plek in de historie van de schaaksport in ons land”, zegt toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “De KRO organiseerde tussen 1982 en 1991 tien trainingsmatches voor Jan Timman, onder meer tegen toenmalig wereldkampioen Kasparov. En de stad organiseerde meerdere malen het NK Schaken, onder meer op het Mediapark. "Groningen is de thuisstad van schakers als onder meer de familie Van Foreest, Sipke Ernst, Sergei Tiviakov en Jan Werle. In 2013 organiseerde de stad een rematch tussen Karpov en Timman. Groningen was in 1997 gastheer van het WK Schaken en organiseerde meer dan twintig keer het Europees kampioenschap tot twintig jaar. Kortom: prima keuzes voor de uitstapjes van de jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament”, meent Van den Berg.

Grootmeesters in Groningen

Wethouder Paul de Rook van Groningen: “Grootmeesters in Groningen. Dat klinkt niet alleen mooi, maar is ook heel logisch. De denksport is in Groningen sterk vertegenwoordigd. Zo trekt het jaarlijkse schaakfestival steevast veel schaakliefhebbers naar de stad. Gaststad zijn voor het Tata Steel Chess Tournament is niet alleen een grote eer, maar sluit ook goed aan bij het gemeentelijk sportbeleid om talenten uit de regio een podium te geven en om via sport verbindingen tot stand te brengen met andere partijen.” Rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen: “De Rijksuniversiteit Groningen is vereerd de wereldschaaktop in ons Academiegebouw te ontvangen. De universiteit is een logische plek voor een schaaktoernooi. Het Tata Steel Chess Tournament brengt wetenschap, bedrijfsleven en de schaaksport bij elkaar in het hart van Groningen. We kijken uit naar de mogelijkheden die de organisatie van dit evenement brengt.”

Auteur

Marc Jansen