Festival Let’s Gro op zoek naar ideeën voor toekomst Groningen

GRONINGEN

De stad wordt 2, 3 en 4 november met vele sprekers, initiatiefnemers en events ondergedompeld in ‘de toekomst van Groningen’. Dan staat de vijfde editie van het inspiratiefestival Let’s Gro geprogrammeerd.

Let’s Gro, dat helpt een deadline te hebben voor leuke plannen voor de stad en regio, is voor de lustrumeditie op zoek naar initiatiefnemers met een goed plan voor de toekomst van (stad en/ of regio) Groningen. Mensen met zo’n idee, en dat tijdens Let’s Gro willen presenteren of bespreken met een grote groep geïnteresseerden, kunnen hun idee voor 1 september insturen via de website van het festival.

Eerste namen bekend

Naast het programma vanuit de stad heeft het festival ook een eigen programmering. Deze wordt samengesteld door de programmeurs Jeroen Berends en Thijs Helfrich. Zij kunnen de eerste namen en onderdelen inmiddels bekendmaken. Donderdag 2 november staat Let’s Gro in het teken van mobiliteit en bereikbaarheid. Hoe gaan wij ons in de toekomst verplaatsen? Wat worden de nieuwe vervoersmogelijkheden? Carlo van de Weijer, leidinggevende aan de onderzoekseenheid voor navigatiesystemen bij TomTom en aan de TU in Eindhoven verbonden als directeur van het strategische onderzoeksgebied ‘ Smart Mobility’, vertelt erover.

Claudy Jongstra

Ook Claudy Jongstra, een van Nederlands meest beroemde kunstenaars, komt naar Groningen. Haar internationaal verworven faam leverde prestigieuze opdrachten en prijzen op. Met haar nieuwste project Farm of the World – een van de hoofdprogramma’s van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 - zoekt ze nieuwe inzichten en oplossingen voor het platteland. Haar motto: weg met de intensieve landbouw, koester de biodiversiteit van het landschap. Tijdens Let’s Gro maakt Groningen alvast uitgebreid kennis met dit project met als thema ‘ Waste no Waste’ .

Onderwijs van de toekomst

Vrijdag 3 november staat het thema onderwijs van de toekomst centraal, met in het middelpunt de finale van ‘ The Battle of the Schools’. Teams van noordelijke mbo-, hbo- en wo-onderwijsinstellingen gaan met elkaar de strijd aan in een 48 uur durende battle. Studenten en docenten van ICT- en multimediaopleidingen werken aan innovatieve oplossingen voor real life cases/challenges van bedrijven en instellingen. De voormalige ‘Chief Planner’ van Vancouver, stedenkenner en adviseur Brent Toderian, heeft meer dan twintig jaar wereldwijde ervaring in steden als planner en schrijver. Brent is tijdens Let’s Gro een van de ‘urbanists in residence’.

Grote Markt

Zaterdag 4 november staat de tent op de Grote Markt weer vol met drones, 3D-selfies, virtuele werelden, robotvoetbal, nieuwe media en serious gaming. Kinderen en ouders maken kennis met de digitale wereld van ITurnIT. Meer informatie: www.letsgro.nl

Auteur

Marc Jansen