Alhambra aan Boterdiep

GRONINGEN

 Het ontwerp voor de Kunstwerf in het Groninger Ebbingekwartier is gemaakt door de Amsterdamse architecten Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke. Ze hebben een prijsvraag gewonnen.

Dat maakten wethouders Roeland van der Schaaf en Paul de Rook vrijdag bekend. De Kunstwerf gaat onderdak bieden aan dansgezelschap Guy & Roni, productiehuis De Steeg, jeugdtheater Het Houten Huis en De Noorderlingen, vooropleiding theater. ,,We wilden niet meteen bij de gevestigde namen uitkomen, maar juist veelbelovende jonge architecten een kans geven,” zegt Roeland van der Schaaf, “daarom hebben we voor deze prijsvraag gekozen.” Het resultaat is een Alhambra-achtig gebouw met poorten en doorgangen. De winnaars van de prijsvraag omschrijven hun structuurschets als volgt|:”In het plan staat niet de grote zaal maar de publieke ruimte centraal. De besloten binnentuin vormt het verbindend hoofdpodium dat omringt wordt het oefenruimten en werkplaatsen. De arcades vormen de theatergangen en de ontvangstruimtes flankeren de poorten, die naar de omsloten tuin leiden.” De organisatie van de prijsvraag was in handen van Architectuur Lokaal, een kenniscentrum voor cultureel opdrachtgeverschap. Architectuur Lokaal streeft naar een transparantere architectenselectie. De prijsvraag werd in februari van dit jaar opengesteld. 107 bureaus schreven zich in. De jury beoordeelde creativiteit, flexibiliteit, innovatie, duurzaamheid, haalbaarheid en interactie.

Auteur

admin