In Stad | Volgend jaar beter

Groningen

[caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar.[/caption]

Ieder jaar teel ik tuinbonen. Dat gaat altijd goed. Maar dat is niet zozeer mijn verdienste. De tuinboon is niet veeleisend en heeft weinig problemen met kou en vocht. Inmiddels heb ik de tuinbonen geoogst en gedopt. Ik stop ze in porties van ongeveer 150 gram in plastic zakjes en bewaar ze in de vriezer. Als ik zin heb in tuinbonen met spekjes of zalm dan ontdooi ik zo'n zakje en een half uurtje later staat de maaltijd op tafel. Eigenlijk was ik niet van plan om over mijn blunder van het jaar te schrijven, maar ik doe het toch. Het gaat om de stokken die ik net als veel andere tuiniers op mijn volkstuin geplaatst heb. Met die stokken is niks mis, wel met mijn sperziebonen. Ook met die bonen is maar één ding mis: het zijn geen stokbonen. Het zijn stambomen en die blijven laag bij de grond en hebben geen stokken nodig waarlangs ze kunnen kronkelen naar de top. Nee, het zijn stambomen en die scharrelen hooguit wat over de grond. Ze prakkiseren er niet over om de lucht in te gaan. En dus staan mijn lege stokken en ik een beetje voor paal. Op de rest van de volkstuinen schieten de bonen omhoog. Alleen niet bij mij. In het begin denk je nog dat het wel goed komt, maar gaandeweg weet je het: stambomen worden nooit stokbonen. Sukkel die je bent. Ach, het is klein tuinmansleed. Veel dingen gaan wel goed: de aardappels, sjalotjes, kolen en bietjes bijvoorbeeld. En natuurlijk mijn veldje Oost-Indische kers van twee bij drie meter. Maar daar kan ik dan ook weinig aan verknallen. In de loop van het seizoen komt dat spul vanzelf op. Oost-Indische kers zaait zichzelf uit.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_72499" align="aligncenter" width="383"] Jos' veldje met Oost-Indische kers. Foto Jos Jansen op der Haar[/caption] De Belgische kweker Peter Bauwens schreef een boekje waarin hij de enorme veelzijdigheid benadrukt waarmee je Oost-Indische kers in de tuin en in de keuken kunt toepassen. Niet alleen als bloem en kruid, maar ook als groente. Hij schrijft: "Oost-Indische kers is bijzonder als groente, omdat bladeren, bloemen, zaden en stengels allemaal een opvallende, pittige smaak en voedingswaarde hebben. Genoeg mogelijkheden voor inspirerende recepten en praktische suggesties om nog meer gebruik te maken van deze eenvoudige en tegelijk bijzondere planten."
Meer columns van Jos Jansen op de Haar

Auteur

Marc Jansen