International Martini Organ Competition komt dichterbij

GRONINGEN

De Stichting Martinikerk Groningen organiseert in samenwerking met het Prins Claus Conservatorium en het Peter de Grote Festival tussen 3 en 11 augustus een internationaal orgelconcours met daaromheen Masterclasses, concerten en excursies naar de Groningse Ommelanden.

Het concours, dat open staat voor professionele organisten en vakstudenten tot 35 jaar, kent drie ronden. De eerste ronde vindt plaats op de orgels van de Pelstergasthuiskerk en de Martinikerk, de tweede ronde op het orgel van de Der Aa-Kerk en de finale in de Martinikerk. Het te spelen repertoire varieert van Sweelinck, Noord-Duits, via Johann Sebastian Bach en Felix Mendelssohn Bartholdy tot het opdrachtwerk dat componist Jan Welmers voor het orgel in de Der Aa-Kerk  heeft geschreven. De artistieke commissie bestaat uit de Martini-titularissen Erwin Wiersinga en Leo van Doeselaar, maar ook Theo Jellema (Grote kerk Leeuwarden) en Peter Westerbrink (Der Aakerk Groningen). De jury bestaat uit : Theo Jellema (Nederland) Jon Laukvik (Noorwegen /Duitsland) Paolo Crivellaro (Italië/Duitsland) Masaaki Suzuki (Japan) Christophe Mantoux (Frankrijk) Daniel Zaretsky (Rusland) Uit de inzendingen per DVD voor de eerste ronde heeft de jury van de voorronde, bestaande uit Theo Jellema, Bernard Winsemius en Peter Westerbrink, inmiddels 12 kandidaten geselecteerd. De CV's van deze jonge talenten kan men bekijken op de website van het concours. Voor de workshops en excursies en kan men zich aanmelden via h.a.de.vries@pl.hanze.nl. Actieve deelname is mogelijk voor een beperkt aantal vakstudenten. Passieve deelname staat voor iedereen open. Ook zijn passe-partouts voor het hele festival beschikbaar. Meer informatie over het concours, de concerten, jury en deelnemers is hier te vinden.  

Auteur

jkunst