In Stad | De eierbal van La Palma

GRONINGEN

[caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar. Foto: Marc Jansen[/caption]

Na twee weken vakantie op Canarisch eiland La Palma droom ik van de tonijnkroket. Groningen heeft de eierbal, maar op een eiland midden in de Atlantische oceaan kun je in Bar-Restaurante El Pulpo heerlijke tonijnkroketten eten. In automatiek/snackcorner Hoek op de Grote Markt naast het Grand Theatre kun je een eierbal uit de muur trekken. Ik wil dat je in het vakje ernaast de tonijnkroket van El Pulpo aantreft. Nog mooier zou het zijn als bij Hoek ook een eierbal getrokken kan worden met een ei omhuld door tonijnragout. Of vraag ik nu teveel? Als ik op vakantie ga neem ik altijd een culinair boek mee over de keuken ter plaatse. Voor La Palma koos ik voor 'Vakantiekookboek Spanje' van mijn favoriete kookschrijver Onno Kleyn. In 'Vakantiekookboek Spanje' vind je niet alleen allerlei Spaanse recepten die je ter plekke zelf zou kunnen maken, maar ook bijvoorbeeld een culinaire woordenlijst. Op die manier kon ik in Puerto de Tazacorte uitvissen wat voor smakelijke visschotel ik daar gegeten heb. De bediening sprak alleen maar Spaans maar wist wel te vertellen dat ik llissa en sama gegeten had. Uit de woordenlijst van Kleyn werd me duidelijk dat llissa staat voor harder, een redelijke zeevis. Sama is de Spaanse naam voor tandbrasem, en dat is volgens Kleyn een uitstekende zeevis. Ik zat ook op het terras van grillrestaurant Parilla Las Nieves. Daar worden de konijntjes en geitjes met een gespleten schedel opgediend, zodat de als delicatesse geldende hersens gemakkelijk kunnen worden gegeten. De keus tussen hersens van konijn en geit viel me zwaar. Ik bestelde slechts olijven. In de badplaats Puerto Naos stuitte ik op drukte rond een bestelbusje. De eigenaar bleek vanuit de achterklep zoete lekkernijen op straat te verkopen. De klanten konden aanwijzen wat ze wilden hebben. Ze vertrokken voor een paar euro met een doos vol gebakjes. Zelf kocht ik ook van dat mierzoete spul, maar terug in het appartement nam ik met genoegen een plak streepkoek van Knol, met het vliegtuig meegenomen naar La Palma.

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar

Auteur

admin