Grachtenfestijn vraagt aandacht voor duurzaamheid en vaarwegen

GRONINGEN

Zondag 27 en maandag 28 augustus vindt de vijfde editie van het Grachtenfestijn plaats, georganiseerd door Stichting Grachtenfestijn en Progress Events.

Dit jaar is de uitzwaaitocht van de Trintella4Green één van de hoogtepunten. Deze heren zullen energieneutraal de wereld rondvaren en plastic recyclen aan boord. Verder zullen er naast de nodige spektakel een aantal elektroboten, zonneboten en een waterstofboot meevaren. Dit jaar organiseert de stichting op zondagmiddag 27 augustus vanaf 14:00  uur de ‘Grachtenparade’ wederom in het thema groen/wit.  Groen de kleur van duurzaamheid en groen/wit de kleuren van Groningen. Wat dit jaar nieuw is zijn de vier aanbrengtochten over drie vaarwegen vanuit de provincie Groningen op zondag 27 augustus. Reitdiep Start Lauwersoog 07:00 uur Restaurant het Booze Wijf onder leiding van het schip De Lauwers. Start Garnwerd 10:00 uur Garnwerd aan Zee, vertrek onder leiding van Trintella4Green. Unieke duurzame wereldreis en uitzwaaitocht. Damsterdiep Start Appingedam Start Haven Appingedam/Bie Daipfestival 08:00 uur onder leiding van varend erfgoed van bootjes voor 1940. Hoendiep Start Leekstermeer 10:00 uur Camping Pool onder leiding van zonneboten en de Young Solar Challenge. Er is dit jaar plaats voor maximaal 150 versierde groen/witte boten in de Groninger Diepenring. Tijdens de gehele route zal er een flyboarder te zien zijn die de stoet met bootjes een ronde zal leiden door de Diepenring. Tezamen met verscheidene zangkoren langs de route, open terrassen en de parade wordt begeleid door de fanfare. De Grachtenparade vindt plaats op zondag 27 augustus vanaf 14:00 uur  in de Zuiderhaven. De stoet met boten zal vervolgens het Hoge- en Lage der A inslaan en een ronde Diepenring varen. Eenmaal terug aangekomen in de Zuiderhaven rond 15:50 uur kan er genoten worden van DJ Arnoud die zal optreden. Om 16:30 uur zal de prijs voor de beste en mooist versierde boot worden uitgereikt. Deelnemers die zich nog willen inschrijven kunnen dit doen  via info@grachtenfestijn.nl zolang er nog plaats is. Zangkoren/programmering Stichting Grachtenfestijn stimuleert zoveel mogelijk entertainment en open terrassen langs de route. Bij Het Ludina Terras is een groot springkussen voor de kinderen en een jazzsessie onder leiding van Bert van Erk. Aan de steiger van rondvaartbedrijf Kool zal een shantykoor hun repertoire ten gehore brengen. Volledige route Grachtenparade 14:00 uur Zuiderhaven 14:30 uur Oude Kijk in ’t Jatbrug 14:40 uur Ebbingebrug 14:50 uur Poelebrug 15:00 uur Steenstilbrug 15:10 uur Trompbrug 15:20 uur Herebrug 15:30 uur H.N. Werkmanbrug 15:40 uur Emmabrug 15:50 uur Zuiderhaven 16:00 uur Einde parade De bruggen zullen in nauw overleg met het havenkantoor goed bediend worden, ook terug de provincie in. Kijk voor meer informatie en het complete programma op www.grachtenfestijn.nl of volg het op Facebook via facebook.com/grachtenfestijn.

Auteur

jkunst