Nog twee weken tot viering Groningens Ontzet

GRONINGEN

Groningen viert over precies twee weken het ontzet in 1672. Alle activiteiten rondom de viering van Groningens Ontzet, behalve de kermisattracties, zijn gratis toegankelijk. De activiteiten zijn georganiseerd door de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken.

De feestelijkheden starten overigens dinsdag 22 augustus al; met de opening van de kermis op de Grote Markt. De kermis duurt tot en met maandag 28 augustus. Zaterdag 26 augustus gaat om 14.00 uur in het gebouw van de Usva een voorstelling van het Bommen Berend Muziektheater in première. In deze musical verzet bakkersdochter Zwaantje zich samen met de zoon van de bierbrouwer tegen het geweld van Bommen Berend. Zaterdag zijn er ook nog voorstellingen om 16.00 en 20.00 uur en op maandag 28 augustus om 14.00, 16.00 en 20.00 uur in het Der Aa-Theater. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum vormt zaterdag 26 en zondag 27 augustus het decor voor Vestingdag Groningen. Dit is een samenwerking tussen Stichting Vestingdagen Noord Nederland en de KVvV. Het NNO 28 Augustusconcert vindt plaats op zondag 27 augustus. Dit concert is op de Vismarkt en begint om 20.00 uur.

Van 't Peerdespul tot vuurwerk

Maandag 28 augustus starten de activiteiten om 08.15 uur met 't Peerdespul in het Stadspark en eindigt het Groningens Ontzet om 22.30 uur vuurwerk in de Zuiderhaven. Om de stad feestelijk te kleuren worden in de binnenstad groen witte banieren opgehangen. Ook inwoners kunnen hun straat groen wit kleuren door de KVvV vlag uit te hangen. Meer informatie: www.volksvermakengroningen.nl

Auteur

Marc Jansen