Tests met innovaties op festival Noorderzon

GRONINGEN

Stichting Innovest geeft vier ondernemers de mogelijkheid hun innovatie te verbeteren op Noorderzon in Groningen.

Zo wordt een parasol met de technologie van Sunflower op het festivalterrein geplaatst. Het betreft een modulair zonne-energiesysteem dat elk dak, tent of parasol kan omtoveren tot een zonne-energiesysteem. Bezoekers van het festival kunnen er gratis hun telefoons opladen. Verder wordt op Noorderzon gebruik gemaakt van de online plattegronden van Wizzymaps. Deze plattegronden maken het mogelijk heel specifiek te zoeken. Bijvoorbeeld naar de toiletten, een koffiekraam of een podium met de bijbehorende line-up. Ook worden de door Hanzehogeschool en Hempflax ontwikkelde viltmatten Step on the Grass getest. Step on the Grass’ lost enerzijds het probleem op dat een festivalgebied opnieuw ingezaaid moet worden en verkleint anderzijds de ecologische footprint. De viltmatten beschermen de ondergrond tijdens het festival en kunnen later als substraatmat worden ingezet om het gras te laten herstellen. In de hennepmatten zit ook graszaad en voeding om het gras te verbeteren. De mat is 100 % afbreekbaar. Met SATYS-FACT tenslotte kunnen bezoekers gemakkelijk feedback geven.

Innofest

Innofest, een consortium van acht festivals uit Noord-Nederland, ziet festivals als een tijdelijke mini-maatschappij waar start-ups, bedrijven en studenten oplossingen bedenken voor uitdagingen waarmee festivals en ondernemers  te maken hebben. De resultaten worden gebruikt om het product verder te ontwikkelen. Noorderzon is van 17 tot en met 27 augustus.

Auteur

Marc Jansen