Lezing in Groninger Forum over buitenaards leven

GRONINGEN

Charley Lineweaver geeft vrijdag 1 september in het Groninger Forum (Hereplein) in Groningen een lezing over buitenaards leven.

De astrobioloog legt in zijn 'Are we Alone in the Universe?' getitelde voordracht uit waarom we denken niet alleen te zijn.

Duizenden planeten

Astronomen hebben de afgelopen twintig jaar duizenden planeten rondom andere sterren ontdekt. Vanuit deze ontdekking kunnen we aannemen dat iedere ster een eigen planeten-systeem heeft en dat planeten zoals de aarde vaker voorkomen. Maar tot op heden hebben archeologen en radio-astronomen nog geen enkel teken gevonden dat bewijst dat er buiten de aarde intelligent leven is. Toch gelooft de grote meerderheid van de mensen dat wij niet alleen zijn.

Bewijzen voor en tegen

Charley Lineweaver bespreekt in zijn lezing zowel de bewijzen voor als de bewijzen tegen buitenaards leven. Zijn we alleen? Hoe probeert de mensheid antwoord te geven op de vraag of we alleen zijn of niet? Zullen we binnenkort intelligent leven ontdekken? En wat betekent ‘we’ in de vraag ‘zijn we alleen?’.

Charles Lineweaver

Charles H. Lineweaver is astrobioloog bij de Australian National University’s Research School of Astronomy and Astrophysics, en Research School of Earth Science. Hij bestudeert onder meer de kosmologische voorwaarden voor het ontstaan van ‘aardse planeten’ en leven.
De (Engelstalige) lezing, die in samenwerking met het Fundamentals of Life in the Universe Symposium is georganiseerd door Studium Generale Groningen, begint om 20.00 uur. De toegang is gratis maar een ticket is verplicht. Tickets zijn vanaf een half uur voor aanvang af te halen bij het Groninger Forum.

Auteur

Marc Jansen