Freek de Jonge gastspreker 28 Augustus Rede

GRONINGEN

Het Academiegebouw in Groningen vormt maandag 28 augustus het decor voor de 28 Augustus Rede. Dit is een ter gelegenheid van het Groningens Ontzet (door Stichting 28 Augustus Debat) georganiseerde lezing. Gastspreker is cabaretier Freek de Jonge.

Freek de Jonge werd in 1944 geboren in het Groningse Westernieland. Hij werd bekend als wederhelft van Bram Vermeulen in het legendarische duo Neerlands Hoop. Het afgelopen jaar heeft de cabaretier zijn pijlen gericht op de schade die in Groningen is ontstaan door de aardgaswinning. Hij vraagt, middels de petitie 'Laat Groningen niet zakken', landelijk aandacht voor dit probleem.

28 Augustus Rede

De 28 Augustus Rede vervangt sinds 2011 het traditionele 28 Augustus Debat. Geert-Jan Knoops was de eerste spreker. Hierop volgden Job Cohen (2012), Kysia Hekster (2013), Mathijs Bouman (2014), Marietje Schaake (2015) en René Paas (2016). Gastheer is voorzitter Hans Alders van Stichting 28 Augustus Debat. De gratis lezing begint om 11.30 uur.

Auteur

Marc Jansen