Vleermuisexcursies in Nacht van de Vleermuis

GRONINGEN

De Vleermuiswerkgroep Groningen heeft in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen drie vleermuisexcursies georganiseerd. Dit ter gelegenheid van de Nacht van de Vleermuis.

De excursies zijn vrijdag 25 augustus in Vierhuizen en zaterdag 26 augustus in het Sterrebos en langs vijvers in de wijk Lewenborg in Groningen. Vierhuizen heeft veel variatie in begroeiing en bebouwing, en herbergt daardoor veel verschillende soorten vleermuizen; bij inventarisaties zijn er vijf soorten gesignaleerd. Na een inleiding volgt een rondwandeling van circa 2 kilometer om de vleermuizen te spotten. De excursie begint op Hoofdstraat 2. Het Sterrebos in Groningen is een van de groene parels van de stad. Hier komen zes soorten vleermuizen voor. Dit jaar is zelfs een zeldzame kolonie Grootoorvleermuizen aangetroffen. Startpunt is de ingang aan de Hereweg. De groene wijk Lewenborg is rijk aan vleermuizen, die hun eten vaak zoeken in de buurt van de vijvers. Bij de meest oostelijke vijver bij Meerpaal komen vijf soorten vleermuizen voor. Hier begint de excursie dan ook.

Schemerdiertjes

Deelnemers komen meer te weten over het leven van deze schemerdiertjes. Waar wonen ze? Waar leven ze van? En hoe kunnen ze geholpen worden. De vleermuizen kunnen met een batdetector - aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken - herkend worden. De excursies beginnen om 20.00 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur. Deelname kost 3 euro (kinderen: € 1). Aanmelding (tot en met 24 augustus): info@nmfgroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen