Festival van de Geest in en rondom Nieuwe Kerk

GRONINGEN

In en rondom de Nieuwe Kerk in Groningen wordt van donderdag 7 tot en met zondag 10 september het Festival van de Geest gehouden. Thema is: 'Spelen met ruimte'.

Dit thema is van toepassing op het gebouw, de wijk en de wijdere omgeving van de stad, maar ook op de ruimte die mensen elkaar bieden. Naast buurtbewoners doen onder meer kunsthistorici, architecten, dansers, kunstenaars, zangkoren en fotografen mee.

Lezing Saskia van Lier

Het festival wordt donderdag 7 september geopend met een lezing van Saskia van Lier. Zij studeerde Klassieke talen en Godsdienstwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is gespecialiseerd in kerkinrichting en houdt zich bezig met Groninger kerken. De lezing wordt omlijst door muziek van Prins Claus Conservatorium-studenten.

Spelen met ruimte in de stad

Vrijdag 8 september zetten meerdere architecten in korte presentaties hun visie neer op het spelen met ruimte in de stad en wat dat betekent voor de leefomgeving. Tussen de bedrijven door speelt dansgroep Urban Dance op zijn eigen manier met de ruimte in de kerk.

Open Monumentendag en buurtmaaltijd

Zaterdag 9 september is de kerk in het kader van Open monumentendag geopend voor publiek. Daarbij kan ook de toren beklommen worden. Buiten, op het grasveld, is een kunst- en cultuurmarkt. Binnen zijn muziekoptredens. De zaterdag wordt afgesloten met de traditionele buurtmaaltijd, dit jaar verzorgd door De Wilde Slager. Naast een driegangen-wildmenu serveert De Wilde Slager ook een vegetarisch menu.

Wandeling

Zondag 10 september staat 's middags een wandeling door de wijk Hortus-Ebbinge geprogrammeerd. De wandeling staat in verbinding met een foto-expositie. Deze loopt over in een korenspektakel in de kerk plus afsluitende borrel.
Festival van de Geest is gratis toegankelijk. Aanmelden voor de buurtmaaltijd is noodzakelijk. Voor het eten en de wandeling wordt een kleine vergoeding gevraagd. Meer informatie op nieuwekerkgroningen.nl of www.hortusebbinge.nl.

Auteur

Marc Jansen