Meer dan 150.000 bezoekers voor Noorderzon

GRONINGEN

Met de traditonele Noorderzondag is zondag de 27ste editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen afgesloten. Elf dagen lang genoten meer dan 150.000 mensen van een (inter-)nationaal podiumkunstenprogramma verspreid over de stad Groningen, in combinatie met een zomerfeest in het Noorderplantsoen.

Kunstenaars gaven op Noorderzon #27 een eigen kijk op hoe de mens zich staande houdt in hun en onze alsmaar veranderende wereld. Bij een groot aantal voorstellingen in het hoofdprogramma was de rol van het publiek daarbij op verschillende manieren van groot belang. Van helemaal met elkaar een voorstelling maken bij het Amerikaanse gezelschap 600 HIGHWAYMEN en bij Teatro Instabile di Aosta, tot aan het jezelf letterlijk aankijken bij festivalhits 'Hamnet' van Dead Centre (Ierland) en 'Cold Blood' van Jaco Van Dormael en Michèle Anne De Mey (België). Op verschillende manieren kregen bezoekers een spiegel voorgehouden tegenover zichzelf, de wereld en hun rol daarin.

Talking Points

Noorderzon zag dit jaar een aantal lijnen ontstaan in het programma, een paar Talking Points. Samen met een aantal lokale partners bood het festival de bezoeker handvatten om verder te kijken en verder te praten in de nieuwste tent op het festivalterrein: de Horatio Tent. Zo presenteerdeNoorderzon een breed wetenschappelijk programma in samenwerking met onder meer Studium Generale Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Science LinX. Er werd gedebatteerd over kunst en hoe een festival een politieke arena kan zijn, gediscussieerd over duurzame innovaties bij de eerste Sustainable Sunday, en samen met mediapartner Dagblad van het Noorden en de Verhalen van Groningen werd gekeken naar de Groningse omgeving en de toekomst.

Muziek

Op verschillende podia in het Noorderplantsoen en in de binnenstad waren (veelal vrij toegankelijke) concerten te bezoeken. In de Spiegeltent speelden onder meer Mario Batkovic, Courtney Marie Andrews en Parker Millsap. Het Dok bood onder meer het podium aan Holy Fuck, Klangstof, Tank and the Bangas en Parcels. In de Lutherse Kerk speelden Keiko Shichijo en Dublin Guitar Quartet en in poppodium Simplon bouwde Jacques een elektronisch feestje tijdens Clash. Podium Plataan, Podium op Zuid en het nieuwe Dwergen Podium waren het toneel voor verschillende lokale, nationale en internationale muzikanten.

Lokaal talent op bijzondere locaties

Bijzondere locaties in de stad waren het toneel voor bijzondere lokale projecten. Op het dak van The Big Building ging de voorstelling 'Štěstí | Geluk' van PeerGrouP in première, in een van de oudste boerderijen van Groningen was 'Sla Dood!' Van Buning en Van der Wijk voor het eerst te zien en een loods was de perfecte locatie voor het verteltheater van Illustere Figuren. Meer bijzondere locaties kwamen voorbij in de populaire stadswandelingen van onder meer Productiehuis Spinbarg en Platform GRAS.

Programma van 4 tot 104

Aan het succesvolle tiendaagse programma voor Jonge Gasten op de Speelweide, voor kinderen vanaf 4 jaar oud, was een nieuw onderdeel toegevoegd aan het Noorderzonprogramma: Stee in Plantsoen. Drie middagen lang werden ouderen uit Groningen en omgeving uitgenodigd om naar het terras van het Paviljoen in het plantsoen te komen en te genieten van een speciaal programma.

(Inter-)nationale bezoekers

Noorderzon was voor de vijfde keer het toneel van de internationale Director’s Circle, de conferentie van Amerikaanse theaterprogrammeurs en vertegenwoordigers van beeldbepalende festivals op alle continenten. Daarnaast kwam het Europese netwerk NXTSTP een aantal dagen op bezoek, een project waarbij een aantal (meestal) Europese artiesten de mogelijkheid krijgt een voorstelling te ontwikkelen en om deze vervolgens op toonaangevende festivals te spelen. Ook was er een afvaardiging uit politiek Den Haag op bezoek, op uitnodiging van de Groningse gemeente en provincie.

Vrijwilligers

Noorderzon steunt op de schouders van vele vrijwilligers. Meer dan achthonderd mensen zetten zich vrijwillig bijna 40.000 uur in voor het festival.
De 28ste editie van Noorderzon vindt plaats van 16 tot en met 26 augustus 2018.

Auteur

Marc Jansen