Groninger Museumnacht: de vijf musea in Stad open voor nachtelijk bezoek

Groningen

GRID Grafisch Museum, het Groninger Museum, het Nederlands Stripmuseum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Universiteitsmuseum openen zaterdag 9 september hun deuren voor een nachtelijk - 19.00 tot 01.00 uur - bezoek. Dit in het kader van de eerste Groninger Museumnacht.

De eerste Groninger Museumnacht biedt een bomvol programma met interessante sprekers en kunstenaars, uitdagende workshops en muziek. Een nachtelijk bezoek aan de verschillende tentoonstellingen en vaste collecties maakt het natuurlijk extra spannend. Bezoekers kunnen te voet naar de verschillende musea maar vervoer via het water kan ook. Museumschip de Emma vaart tussen het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Groninger Museum. Een passe-partout voor de vijf musea kost € 5 en is online te boeken via groningermuseum.nl.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum staat in de Groninger Museumnacht in het teken van Groningse koffie, blik en indierock. Koffie staat centraal in de tentoonstelling ‘Koffie, vers(ch) gebrand // drie eeuwen koffiebranderijen in Noord Nederland’. Gastconservator Carin van de Wal neemt bezoekers in haar bijbehorende verhalen terug naar de tijd waarin geluk nog heel gewoon was; te midden van wederopbouw, woningnood en de eerste nieuwbouwwijken. Deze flitslezingen vinden plaats om 19.30, 21.00, 22.30 en 00.00 uur. De driekoppige Groningse indierockband Vera’s Charm geeft de avond een rauw randje met aanstekelijke, eigenzinnige liedjes. Er barista Sandro van de Stadskoffiebranderij brandt en maalt de koffiebonen ter plekke.

Het Groninger Museum

Het Groninger Museum presenteert een uitbundig programma met als hoogtepunt een optreden van de populaire band Orange Skyline. De indieband Orange Skyline kreeg bekendheid met de 3FM Megahit ‘Sound & Fury’. De band haalt inspiratie uit 60's rock-'n-roll en moderne garagerock met elektronische invloeden. Orange Skyline heeft al meer dan veertig festivals aangedaan en zijn supportact geweest van The Kaiser Chiefs en Kensington. Daarnaast staan een Kunstspot Talkshow en Artist Talk geprogrammeerd. Kunstspot is hét online platform voor de professionele beeldende- en toegepaste kunst in Groningen. In de Kunstspot Talkshow gaan de presentatoren Peter Dicke en Colin Mooijman in gesprek met designer Maarten Baas en filmmaker Gabriel Lester. Voorafgaand is er een Artist Talk met beide kunstenaars bij hun eigen werk in het Groninger Museum. Theemeester Herman Soshu Somsen houdt een Japanse Thee Ceremonie volgens de methode van de Urasenke school. Het eeuwenoude Japanse porselein in de tentoonstelling ‘De Wereld in Huis’ is de setting voor deze Japanse traditie, die draait om spiritualiteit en rituelen. Verder vermeldt het programma in het Groninger Museum Silent Disco met dj’s Cas Wennekes en Edo van der Meer; moderne klassieke dans door Mere Meckelenkamp, Nationale Balletacademie Amsterdam; een speurtocht voor kinderen; moderne dans door Andrei Voicu, Opleiding Moderne Theaterdans; Museumtattoo; Photobooth; een optreden van goocheltalent Guyllaume; spelers van het opleidingsteam FC Groningen aan de slag in het atelier; E-sporter FC Groningen speelt FIFA17 tegen bezoekers; workshops; museumtaart; hofdans door Les Gais Galants; Maarten Baas Expeditie; muziek door het Prins Claus Conservatorium; museumcocktails; rondleidingen door conservatoren; kans op een overnachting in het Groninger Museum.

GRID Grafisch Museum

In GRID Grafisch Museum is de tentoonstelling ’Papier ontvouwd’ bekijken. Met veertien verhalen over Groningers en hun papier. Bezoekers kunnen verder experimenteren met old school drukkersmaterialen of zich uitleven uit op de risograaf - hot onder hedendaagse drukker-kunstenaars. Ze kunnen zich daarbij laten inspireren door de jazz van saxofoonorkest Hans Bosch of de muziek van singer-songwriter Jop Luberti. Universiteitsmuseum

Universiteitsmuseum Groningen

In het Universiteitsmuseum Groningen staat de Groninger Museumnacht in het teken van Gelukkig Gezond! Met muziek waar je blij van wordt door singer-songwriter Eva Waterbolk, rondleidingen, dansplezier, gezond en lekker eten en drinken. Verder kunnen bezoekers hun temperament testen.

Nederlands Stripmuseum

Het Nederlands Stripmuseum eert de onlangs overleden striptekenaar Jan Kruis met een grote overzichtsexpositie over zijn leven en werk. Daarnaast zijn er exposities over het tijdschrift Tina en Disneytekenaar Daan Jippes. Ook zijn er extra activiteiten zoals gratis rondleidingen en workshops. En speciaal voor de museumnacht heeft het Stripmuseum de expositie over internetfenomeen Kakhiel verlengd.
Zie de papieren versie van de Gezinsbode voor een lezersactie. Meer informatie over het programma: groningermuseumnacht.nl.

Auteur

admin