Presentatie ‘De Weetjevogel’ in Groninger Forum Bibliotheek

GRONINGEN

In de Groninger Forum Bibliotheek wordt zaterdag 9 september ‘De Weetjevogel' gepresenteerd.

Dit kinderboek, dat verschijnt bij Uitgeverij Palmslag, is geschreven door Minke Hazewindus uit Leiden. Haar schoondochter Irene Wiersma illustreerde het boek. Zoon/ vriend Corneel Canters nam de opmaak van het manuscript voor zijn rekening. Het 56 pagina’s tellende boek ‘De Weetjevogel' bevat acht verhalen over de Weetjevogel. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf circa 5 jaar. Met paginagrote, kleurrijke illustraties.

Weetjevogel

De Weetjevogel is een bijzondere en kordate vogel die de zaken in het bos goed in de gaten houdt. Voor elk probleem weet de Weetjevogel een oplossing te verzinnen. Hij wordt in de uitvoering van zijn plannen trouw bijgestaan door zijn vriend kleine Roodborst. Weetjevogel en kleine Roodborst houden van plagen, maar echte ruzies en problemen lossen ze liever op. Zo jaagt dit duo met behulp van een groep vogels en eekhoorns de jongens weg die nesten willen leegroven, en ook de jagers en hun snelle honden moeten het – tot hun eigen verbazing – ontgelden. Soms is er wat meer tact vereist, bijvoorbeeld bij het sussen van een burenruzie tussen juffrouw Mol en familie Konijn. En hoe overtuig je de nukkige tante Beer van het feit dat juist zij zich over het weggelopen Girafje en de eenzame opa Egel moet ontfermen? De grootste dreiging voor de dieren vormt de aanleg van een nieuwe snelweg, die dwars door het bos zal lopen. Uiteraard bedenkt Weetjevogel ook hier een vernuftige oplossing voor!

Minke Hazewindus

Minke Hazewindus studeerde klassieke talen aan de UvA, waar ze in 2001 promoveerde op een onderwerp uit de Theoretische Literatuurwetenschap. Haar promotie, getiteld ‘When Women Interfere’, handelt over de opbouw in verhalen in Herodotus' Historiën. Hazewindus runde jarenlang haar gezin en gaf daarnaast parttime les op verschillende scholen. In 2014 volgde ze een schrijfcursus proza aan de Schrijversacademie. Onlangs kwamen spelenderwijs de versjes rond De Weetjevogel tot stand.

Irene Wiersma

Irene Wiersma volgde de opleiding Muziek aan de Academie voor Popcultuur te Leeuwarden. In 2008 studeerde ze af met het interdisciplinaire project ‘Rauw’. Ze maakt dingen in de categorieën woord, klank en beeld, en combineert deze disciplines regelmatig in voorstellingen die ze onder andere uitvoert op het Noorderzon Performing Art Festival. Bij Uitgeverij Passage verschenen haar dichtbundels ‘Wat u?’ (2011) en ‘Kraanstaren’ (2016). Onder de naam (Dame) Flux maakte ze de albums ‘Pluimgewichten’ (2010) en ‘Champagne’ (2013). En haar illustraties verschenen in/ via de VPRO Gids, VPRO Dorst, Trouw, Hard//Hoofd, Hanzemag, Uitgeverij Passage, uitgeverij Rock Ink en Tijdschrift Ei.

Boekpresentatie én expositie

De boekpresentatie in Groninger Forum, die om 15.30 uur begint, belooft een feestelijke gebeurtenis te worden. Met Weetjevogel-kleurplaten en -koekjes, voorlezen en een Weetjevogel-lied. Bovendien is op de vernieuwde jeugdafdeling van de bibliotheek een expositie ingericht met veertien illustraties uit ‘De Weetjevogel’.

Auteur

admin