Europese Dag Joods Cultureel Erfgoed in Synagoge Groningen

GRONINGEN

Wout van Bekkum en Stefan van der Poel geven op de Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed (zondag 10 september) lezingen in Synagoge GroningenThema is: Diaspora.

Wout van Bekkum vertelt over het leven en werk van de vele rabbijnen die Groningen heeft gekend. Stefan van der Poel geeft een lezing over het leven van de eerste Joodse hoogleraar in Nederland: Izaac van Deen (1804-1869).

Wout van Bekkum

[caption id="attachment_73198" align="alignright" width="135"] Wout van Bekkum in Jeruzalem. Foto: Synagoge Groningen[/caption] Prof. dr. Wout van Bekkum (Winschoten, 1954) is hoogleraar Studies van het Midden Oosten aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Zijn lezing is getiteld van ‘COHEN en DEEN tot HAMBURG en ASSCHER’ en gaat over achtergronden van de functie van rabbijn in de Gronings-Joodse geschiedenis. Op toegankelijke wijze wordt uit de doeken gedaan wat rabbijn-zijn in Groningen heeft betekend, niet alleen in het verleden maar ook nu.

Prof. Izaac van Deen

Dr. Stefan van der Poel is historicus en universitair docent aan de RUG met als specialisatie Moderne Joodse Geschiedenis en de Geschiedenis van Midden en Oost-Europa. Van zijn hand verschenen onder meer ‘Joodse Stadjers, de joodse gemeenschap in de stad Groningen 1796-1945’. Van der Poel geeft een lezing over het leven van de eerste Joodse hoogleraar in Nederland: Izaac van Deen (1804-1869). Ruim vijftig jaar na de juridische gelijkstelling in 1796 werd Van Deen (zoon van een Groningse opperrabbijn) in 1851 aangesteld als hoogleraar in Groningen. Met zijn aanstelling werd een nieuwe stap gezet in het emancipatieproces van de Joden in Nederland. De moeizame totstandkoming van deze aanstelling geeft een aardig inkijkje in het universitaire leven van die dagen. Hij ondervond veel politieke steun van Thorbecke. Dat Van Deen een moeizame verhouding tot het jodendom had, komt naar voren uit het feit dat hij op de Zuiderbegraafplaats zijn rustplaats vond en dus niet op de Joodse begraafplaats.

Syneon Noord

De organisatie van de Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed is in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe in handen van Syneon Noord, het samenwerkingsverband van organisaties op het gebied van Joods Erfgoed: Joodse Schooltje Leek, Synagoge Zuidlaren, Voormalige Synagoge Winsum, Synagoge Bourtange, Voorm. Synagoge Appingedam en Synagoge Leeuwarden.
Synagoge Groningen is zondag 10 september van 13.00 tot 17.00 uur geopend. De lezing van Van der Poel begint om 14.00 uur, die van Van Bekkum om 15.00 uur. Entree: gratis.

Auteur

admin