Herinrichting voorplein Martini Ziekenhuis van start

GRONINGEN

Het Martini Ziekenhuis in Groningen start vandaag (maandag) met de eerste fase van de herinrichting van zijn voorplein.

De herinrichting is een langgekoesterde wens van het ziekenhuis. Patiënten, bezoekers en medewerkers ervaren de huidige situatie als onoverzichtelijk. Het nieuwe voorplein moet alle gebruikers goede en veilige toegang met de fiets, auto en openbaar vervoer bieden. Er komen vier kiss-and-ride-plaatsen en een aparte lus voor taxi’s en pendelbussen. Ook komt er een nieuwe overdekte fietsenstalling met plek voor 450 fietsen. Naar verwachting is het hele project in het voorjaar van 2018 klaar.

Doorn in het oog

“We zijn heel blij dat we nu eindelijk kunnen beginnen met de aanpak van het voorplein”, zegt Peter Littooij, lid van de raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis. “Het is al langere tijd een doorn in ons oog. Vergelijk het met het de bouw van een nieuw huis, waar je er pas na verloop van tijd achter komt dat een bepaalde indeling in de praktijk toch niet zo werkt als je het bedacht had.” “Zo was het met ons voorplein ook. We hebben nu goed onderzocht aan welke voorwaarden het plein moet voldoen en hebben bijvoorbeeld ook een verkeersexpert bij het ontwerp betrokken. Daarnaast voeren we de veiligheidsmaatregelen voor het verkeer, zoals de aanleg van zebrapaden, uit in nauw overleg met gemeente Groningen. Nu liggen alle puzzelstukjes op de juiste plek en kunnen we van start.”

Herinrichting in fases

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken en het ziekenhuis goed toegankelijk te houden tijdens de werkzaamheden, gaat de herinrichting in fases. De eerste fase begint met het vrij maken van het middenterrein voor de fietsenstalling voor patiënten en bezoekers. De fietsenstalling wordt ook ’s avonds goed verlicht en krijgt een open ontwerp met een duurzaam sedumdak. De stalling heeft 450 plaatsen en heeft ook oplaadpunten voor elektrische fietsen.
Lees verder na de afbeelding.
[caption id="attachment_73350" align="aligncenter" width="426"] Afbeelding: Martini Ziekenhuis[/caption] In de tweede fase gaat de rechterzijde van het plein op de schop en wordt de huidige fietsenstalling opgeruimd. Hier wordt de route langs het gebouw naar de hoofdingang voor voetgangers verbeterd en wordt de nieuwe aanrijroute voor het autoverkeer aangelegd. In de nieuwe situatie is er sprake van eenrichtingsverkeer voor het autoverkeer, waarbij het rechts inrijdt en links het voorplein verlaat. In fase drie en vier wordt het gebied voor de hoofdingang en de huidige in- en uitrit aangepast. Aansluitend op de nieuwe rijbaan komt een speciale lus voor taxi's en de pendelbussen. Zij kunnen daardoor passagiers blijven afzetten voor de deur. Ook komen er zebrapaden voor een veilige oversteek van het middengebied. Het gebied voor de hoofdingang zal straks ook onderdeel zijn van het rookvrije ziekenhuis. Tenslotte wordt de linkerzijde van het voorplein aangepakt. Er komt een nieuwe rijbaan met eenrichtingsverkeer en een kiss-and-ride zone. Het nieuwe voorplein blijft een ‘groen’ karakter houden, onder andere door nieuwe groene aanplant met hagen, een deel van de bestaande bomen en het sedumdak op de fietsenstalling. In de plannen is ook een fontein opgenomen.

Auteur

admin