Boeren, burgers en buitenlui tijdens Open Monumentendag 2017

GRONINGEN

‘Boeren, burgers en buitenlui’ is het thema van de 31ste editie van de BankGiro Loterij Open Monumentendag. Dit evenement vindt plaats in het weekend van 9 en 10 september.

Met het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ ligt de nadruk sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

Kerken

In de stad Groningen openen de Der Aa-kerk en de Remonstrantse kerk zaterdag 9 september van 10.00 uur tot 17.00 uur de deuren. De naam Der Aa-kerk verwijst naar de Aa, een riviertje dat vroeger een belangrijke functie had voor schippers en kooplieden. Tijdens Open Monumentendag worden rondleidingen gegeven over de gewelven van de kerk. Ook kunnen bezoekers uitgebreide rondleidingen krijgen in de kerk. De Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel heeft een modern ingerichte kerkzaal, ontworpen door de Japanse architecte Moriko Kira. Ook de klassiek ingerichte vergaderruimtes in de voormalige kosterswoning zijn voor iedereen toegankelijk. Er worden rondleidingen gegeven met uitleg over de historie van het gebouw en het huidige gebruik.

Kerkhof

Het RK Kerkhof een de Hereweg 89 (ingang Papiermolenlaan) heeft voor zowel zaterdag 9 als zondag 10 september een rondleiding georganiseerd. Deze rondleiding begint om 11.00 uur en duurt een uur. De kapel en de crypte onder de kapel zijn van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor bezichtiging. Ook is een kleine expositie ingericht. Thema van Open Monuntendag op het RK Kerkhof is ‘Kunst, architectuur en zakenmensen’.

Provinciehuis

Het provinciehuis aan het Martinikerkhof 12 is zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek. Commissaris van de koning René Paas geeft een rondleiding in de GS-kamer en Statenzaal. Deze rondleiding start om 10.30 uur in de centrale hal van het provinciehuis en duurt tot ongeveer 11.00 uur. Vanwege het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ brengt ook de laatste jonkheer Tjarda van Starkenborgh Stachouwer een bezoek aan het provinciehuis. In de persoon van Beno Hofman zal hij tijdens een rondgang zijn kijk geven op zijn familie en haar verdienste voor de provincie. De jonkheer zal ook, op geheel eigen wijze, alle fraais in het provinciehuis tonen en toelichten. De voorstellingen starten om 11.30 uur, 13.30 uur en om 15.30 uur in de centrale hal van het provinciehuis en duren ongeveer een half uur. In kamer 20 en kamer 21 wordt informatie over het Groninger erfgoed en landschap gegeven. Voor kinderen is er een speurtocht in het provinciehuis georganiseerd. De vragenformulieren zijn verkrijgbaar bij de tafel in de centrale hal en moeten daar ook weer worden ingeleverd.

Jubilerende hofjes

Het jubilerende gasthuizen Sint Anthony Gasthuis aan de Rademarkt 29 en het Pelstergasthuis in de Pelsterstraat 43 openen zaterdag 9 september hun deuren voor publiek. Het Pelstergasthuis is het oudste gasthuis van Groningen. Het wordt in 1267 - 750 jaar geleden - onder de naam Heiligen Geest Gasthuis voor het eerst vermeld; in een pauselijke bul over de wijding van een kerkhof bij het gasthuis. Het Sint Anthony Gasthuis is in 1517 - 500 jaar geleden - gesticht in opdracht van het Groninger stadsbestuur. Beide gasthuizen hadden in de middeleeuwen de taak zieken en armen te verzorgen. In het Pelstergasthuis werden ook pelgrims opgevangen. Vanaf de 17de eeuw woonden burgers in de gasthuizen. Zij kochten zich voor de rest van hun leven in. In het Sint Anthony Gasthuis werden in de periode 1702-1844 ook geesteszieken verzorgd. De straatnaam van de achter het hofje gelegen Dolhuisgang herinnert nog aan deze periode.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_73489" align="aligncenter" width="350"] Sint Anthony Gasthuis.[/caption] In de twintigste eeuw werden bewoners van de gasthuizen gewone huurders. Beide gasthuizen zijn rijksmonument. Het Pelstergasthuis wordt van 10.00 tot 17.00 uur opengesteld. De kerk, voogdenkamer en museum (weegkamer) zijn te bezichtigen. Om 13.30, 15.00 en 16.00 uur staan rondleidingen gepland. Om 13.00 en 14.30 uur zijn er orgelbespelingen. Het Sint Anthony Gasthuis wordt van 10.00 tot 18.00 uur opengesteld. Met, ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan, een fototentoonstelling 'Toen en nu'. Andere hofjes die op Open Monumentendag zijn opengesteld zijn het Armhuiszittend Gasthuis (gesticht in 1437) aan de Akerkstraat 22 en het Doopsgezind Gasthuis (gesticht in 1872) aan de Nieuwe Boteringestraat 47.

Iets buiten de stad

Iets buiten de stad (aan de rand, achter de wijk Gravenburg) is de kerk van Leegkerk geopend voor publiek. Er worden rondleidingen gegeven, en van 15.00 tot 16.00 uur zingt vocaal ensemble Vocalo in de kerk. Dit onder leiding van dirigent Wim Bos en met pianobegeleiding van Moniek Timmer. Verder staan kinderactiviteiten gepland en kan worden genoten van een kop koffie met taart, geserveerd door vrijwilligers uit de omgeving van de kerk. Op de wierde van Dorkwerd start zaterdag 9 september om 10.00 uur een markt met onder meer oude spullen en boeken. Verder demonstreert een glazenier hoe het gekleurde glas vroegen in de ramen werd gezet, is de kerk van Dorkwerd te bezichtigen en klinkt koorzang. De evenementen duren tot 16.00 uur. Meer op www.erfgoed.groningen.nl/monumentendag.

Auteur

admin