Internationaal congres met drie Nobelprijswinnaars in Groningen

Groningen

In De Oosterpoort in Groningen wordt van zondag 19 tot en met woensdag 22 november de Molecular Machines Nobel Prize Conference gehouden. Dit is een internationaal congres ter ere van de Nobelprijswinnaars Chemie 2016: Ben Feringa, James Fraser Stoddard en Jean Pierre Sauvage.

Het congres start op zondagavond met een welkomstreceptie voor de deelnemers, waarbij ook de burgemeester Peter den Oudsten van Groningen en commissaris van de koning René Paas aanwezig zullen zijn. De daaropvolgende congresdagen staat elke dag een Nobelprijswinnaar centraal als hoofdspreker. Daarnaast zullen de Nobelprijswinnaars drie dagen lang actief deelnemen aan het congres. Behalve de drie laureaten staan er in het wetenschappelijk programma van het congres meerdere gerenommeerde sprekers met betrekking tot de moleculaire chemie ingepland.

Sightseeing

Op de dinsdag is sightseeing Groningen in het programma verweven. Het congres maakt dan een uitstapje naar de aula in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat wordt vervolgd met een bezoek aan de Der Aa-Kerk, waar op dat moment NUCLEUS - de verbeelding van wetenschap plaatsvindt: de 24ste editie van het Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie. Een opvallend onderdeel van NUCLEUS is de samenwerking tussen fotograaf Jos Jansen en prof. dr. Ben Feringa. De dag wordt afgesloten met een feestelijk diner in de Martinikerk.

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers van de Molecular Machines Nobel Prize Conference zijn prof. dr. ir. Adriaan Minnaard, directeur van het Stratingh Instituut voor Chemie van de Rijksuniversiteit Groningen, en prof. dr. Kees Hummelen. Zowel Hummelen als Feringa is werkzaam bij dit onderzoeksinstituut. Op speciaal verzoek van Feringa komen er maximaal driehonderd deelnemers op het congres, waardoor zij allen de tijd en ruimte hebben om met de Nobelprijswinnaars een gesprek aan te gaan. Groningen Congres Bureau tekent voor de organisatie.

Auteur

admin