Nederlands Dans Theater 1 naar Stadsschouwburg

GRONINGEN

Nederlands Dans Theater 1 staat zaterdag 16 december met ‘Side A: Split into One’ in Stadsschouwburg Groningen.

Het programma ‘Side A: Split into One’ bestaat uit drie wereldpremières waarin de kracht en poëzie van pure beweging samenkomen. Het publiek wordt getrakteerd op choreografische stemmen die illustreren dat oprechte schoonheid in dans talrijke verhalen kan vertellen. Choreograaf Edward Clug creëert zijn eerste werk voor NDT 1, wat zijn vooraanstaande plek in de Nederlandse moderne danswereld verder zal bevestigen. Hij debuteerde bij Nederlands Dans Theater met Mutual comfort (2015) voor NDT 2. Voor zijn creatie Handman (2016) kreeg Clug een nominatie voor de prestigieuze Benois de la Danse. Choreograaf Medhi Walerski’s laatste werk voor NDT 1, GARDEN (2016), werd positief ontvangen. Zo schreef het Leidsch Dagblad: ‘Er schuilt een tedere grootsheid in Walerski’s gebaren die bescheiden aan de oppervlakte komen en daar een lichte schittering brengen.’ Met zijn première voor Side A: Split into One vervolgt de voormalige NDT-danser zijn creatieve reis bij het gezelschap. Sol León en Paul Lightfoot, huischoreografen van NDT, voltooien de avond met een nieuwe creatie. In hun balletten is het onderzoek naar menselijke relaties een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Vijf nieuwe leden

Overigens is NDT 1 uitgebreid met vijf nieuwe leden. Het dansgezelschap bestaat het komende seizoen uit 27 dansers. De nieuwe leden zijn de Japanse Madoka Kariya, de Amerikaan Alexander Anderson, de Deens-Canadese Paxton Ricketts, de Amerikaanse Christie Partelow en de Deen Sebastian Kristensen Haynes, waarbij de eerste drie dansers afkomstig zijn van NDT 2.

Auteur

admin