Video | Eerste Groninger Museumnacht doorslaand succes

GRONINGEN

De zaterdag gehouden eerste Groninger Museumnacht is een groot succes geworden. De 2500 beschikbare kaarten raakten aan het begin van de avond snel uitverkocht. Samen met de uitgifte van een aantal vrijkaarten bezochten uiteindelijk ruim 3100 mensen de Groninger Museumnacht.

Het Groninger Museum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het GRID Grafisch Museum, het Nederlands Stripmuseum en het Universiteitsmuseum waren tot 01.00 uur in de nacht open. Speciaal voor 'de nacht' pakten de musea uit met een uitgebreid aanbod aan muziek, lezingen, dans, demonstraties, expedities, workshops, tentoonstellingen en meer.

Publiek

“Opvallend veel jonge en internationale gasten brachten een bezoek aan de voor hen nog vaak onbekende musea”, beschrijft één van de museumwoordvoerders. Redenen om juist zaterdagavond een bezoek te brengen aan de musea waren onder andere de laagdrempelige toegangsprijs van € 5 en een bijzonder avondje uit. Voor de internationale bezoekers was het een ideale gelegenheid om de veelzijdige stad te ontdekken. Ook de rondvaartboten, die bezoekers van museum naar museum vervoerden, vielen in de smaak. “I love the canals of Groningen”, fluisterde een Indonesische student.

Alle registers open

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum speelde Vera’s Charm de motorenhal vol, bleven de conservatoren van Koffie, vers(ch) gebrand! praten over de jaren ’50, terwijl museumschip de Emma romantische tochten door de Groningse diepen verzorgde. Spiderman opende de avond voor het Nederlands Stripmuseum waarna Michael Minneboo een lezing gaf over ‘Mijn vriend Spiderman’. Daarnaast signeerde Jan-Willem Spakman zijn stripboek en gaf hij workshops striptekenen. In het GRID Grafisch Museum draaide de riso op volle toeren en kon men aan de slag met drukpersen terwijl het Altokwartet voor de muzikale omlijsting zorgde. In het Universiteitsmuseum draaide alles om healthy ageing met de expo Gelukkig Gezond en gezonde smoothies. Singer-songwriter Eva Waterbolk bracht iedereen in vervoering in de bovenzaal. Het Groninger Museum trok alle registers open. Niet alleen kwam Nina Hagen haar eerder afgelaste optreden inlossen, ook kunstenaars Maarten Baas en Gabriel Lester gaven interviews en rondleidingen. In alle hoeken en gaten van het museum was wat te doen.

Jaarlijks terugkeren

De organisatie is na deze succesvolle eerste editie zeker voornemend hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. De invulling, eventuele uitbreiding en bredere samenwerkingsverbanden worden in de plannen meegenomen.

Auteur

Marc Jansen