Viering Werelddovendag in Groningen

GRONINGEN

Het Clubhuis voor Doven in Groningen is een van de drie Nederlandse dovenonmoetingscentra waar zaterdag 23 september Werelddovendag gevierd wordt.

Werelddovendag werd in 1958 gelanceerd door de World Federation of the Deaf. Werelddovendag heeft meerdere doelen, namelijk meer bekendheid geven aan doofheid en gebarentaal, opkomen voor de rechten en belangen van doven, voorlichting aan doven en gelegenheid tot sociaal netwerken voor de dovengemeenschap.

Werelddovendag 2017

Werelddovendag, dat in 2016 niet gevierd werd in Nederland, is georganiseerd door Dovenschap. Ze wordt daarbij ondersteund door onder meer de dovenontmoetingscentra SWDA Amsterdam, SWEDORO Rotterdam en Clubhuis voor doven in Groningen, Nederlandse Doven Jongeren, HOOR Friesland en 125Procent.

Dovenschap

Dovenschap is de grootste, onafhankelijke vereniging voor dove mensen. Ze richt zich met haar activiteiten op doven en/ of gebarentalige mensen, en direct betrokkenen als partners, kinderen en/ of ouders. Daarnaast onderhoudt de vereniging contact met zorgverleners en het bredere publiek. Onder dove mensen verstaat Dovenschap iedereen met een auditieve beperking, ongeacht taalkeuze (gesproken Nederlands en/ of Nederlandse Gebarentaal), en ongeacht hulpmiddelenkeuze (geen, hoorapparaten, CI of anders).

Programma 23 september

De viering van Werelddovendag in Nederland start op alle drie de locaties om 11.30 uur. Daarna zijn er op de drie locaties ook aparte activiteiten. Met in Groningen onder meer een taartenwedstrijd, toneel door cliënten van Noorderbrug, een stadswandeling, een lezing, een kinderactiviteit, een kookteam en een interview.

Auteur

admin