Ouderenfestival ‘De Kunst van het ouder worden’ in Groninger Forum

GRONINGEN

In het Groningen Forum (locatie Oude Boteringestraat) staat vrijdag 29 september de tweede editie van het interactieve en culturele ouderenfestival ‘De Kunst van het ouder worden’ geprogrammeerd.

Op dit festival wordt met de ogen van kunstenaars, wetenschappers, ervaringsdeskundigen én bezoekers, van jong tot oud, gekeken naar ons eigen ouder worden. Wat betekent ‘goed oud worden’? Het festival heeft een brede doelgroep: van senioren tot vrijwilligers en professionals in de zorg, van kunstenaars tot mantelzorgers en studenten.

Vol programma

Het festival kent een vol programma met onder andere Kris Verburgh, auteur van ‘De Voedselzandloper’. Hij doet al jaren onderzoek naar de rol van voeding in het verouderingsproces en verouderingsziekten. Hij deelt enkele van zijn bevindingen. Verder is een expositie over high tech in de zorg samengesteld. Bezoekers kunnen kennismaken met zorgrobot Zora, spelen met de Tovertafel, in virtual reality een andere wereld bekijken én interactieve installaties van drie jonge MADTech-kunstenaars uitproberen. ‘The Quantified Self’ is onderwerp van een debat over de vraag of nieuwe technologie vrijheid geeft of dat we juist inboeten aan privacy. Marjolein Rover, bekend van Stand van Stad, komt langs met Zomaar Radio. Zij onderzoekt met het festivalpubliek de, al dan niet verborgen, geneugten van het ouder worden. Bezoekers kunnen dansen en/ of kijken naar verschillende dansen, zoals de Easy Rock ’n Roll van Thecla Brakel en de Chinese dans van dansgroep Mulan, een workshop Argentijnse Tango volgen bij Rob & Inez, bewegen met robotica of schuifelen tijdens een silent disco. De expositie ‘Hollandse Wijzen’ van fotograaf Peter van Beek laat ontmoetingen tussen verschillende groepen ouderen zien. Daarnaast is er muziek van het Prins Claus Conservatorium en poëzie van Lilian Zielstra, en kunnen bezoekers aanschuiven bij de Maaltijd der Generaties.

Programma twee keer

Omdat het festival in 2016 in een mum van tijd uitverkocht was, wordt hetzelfde programma dit jaar twee keer op één dag aangeboden; zowel in de middag als in de avond, al dan niet in combinatie met een maaltijd.
Meer informatie over het programma en kaartverkoop: www.groningerforum.nl/ouderenfestival.

Auteur

admin