Bedwing Groninger klei en tientallen obstakels in Survivalrun Groningen

GRONINGEN

De Zernike Campus in Groningen vormt zondag 19 november het decor voor de Survivalrun Groningen.

Survivalrun is een sport die hardlopen combineert met obstakels. En niet de lichtste. Zeker in Groningen niet. Jesper Hommes van de parcourscommissie: “Een simpele hindernis kan door de klei ineens heel moeilijk worden.” Dat merkte Amarins Wijma (30) uit Ureterp ook toen ze vorig jaar meedeed. Met een team van drie anderen uit haar vaste bootcampclubje verscheen ze aan de start voor de groepsrun over 8,5 kilometer. “We hadden in Bakkeveen al eens meegedaan aan de 6,5 kilometer. Dat ging heel goed.” Bij de keuze tussen 5 of 8,5 kilometer in Groningen gingen de bootcampers voor de langste afstand. “Maar dat viel even tegen’’, zegt Amarins. “We hadden het echt onderschat.’’ Het team moest het bandje inleveren. Jesper Hommes denkt dat de Groningse run voor zowel de beginner als de geoefende loper iets te bieden heeft. “De run is niet extreem zwaar, maar biedt toch een mooie kans op kennis te maken met de loopsport.” Iets gemakkelijker dan de bootcampers verging het Mark Luiting (31) uit Leek. Hij legde de 8,5 kilometer vorig jaar in iets minder dan 1 uur en 15 minuten af. Hij kwam daarmee als derde over de finish. “Er zitten wat pittige combi’s in, maar als het lukt om daar wat kracht te besparen en je conditioneel in orde bent, is het een run om een mooie tijd neer te zetten.”

Swingovers

Zijn er hindernissen waar de deelnemers in Groningen wakker van liggen? Volgens Amarins Wijma maken vooral de swingovers het zwaar. “Er zitten er heel veel in. En dan denk je dat je een eind bent en kom je ineens bij een hindernis waar er vijf achter elkaar zitten.” Ze doelt op de carrousel waarin liefst vijf verschillende swingovers elkaar opvolgen. Een pittig stukje in het parcours, want nog geen honderd meter verderop volgt een apenhang aan een gladde, brede brandweerslang. Daarna volgt een dichtbebost stuk waarin deelnemers zich via een swingover over een dikke boom moeten zien te werken. Mark Luiting herinnert zich vooral de combi’s. Zoals die op het vaste trainingsparcours van de vereniging in Groningen: een laantje met daarin apenhang, lianen, een daknet en een tarzanzwaai. Amarins Wijma zou de deelnemers een advies willen meegeven: train goed. Zeker als je van plan bent het langere parcours te lopen. Vrijwel elk teamlid bij haar groepsrun had het zwaar. Ook in de week na de run. “Behalve onze instructeur die de bootcamplessen geeft. Die had nergens last van. Maar hij traint vijf of zes keer per week.”

Inschrijven

Sportievelingen kunnen zich tot 10 oktober inschrijven op www.survivalrungroningen.nl. Het aantal aanmeldingen gaat hard, vooral voor de categorie recreanten 8,5 kilometer.

Auteur

admin