Filosofisch café De Drie Schakels Loge No. 7

GRONINGEN

De Drie Schakels Loge No. 7 houdt donderdag 12 oktober een filosofisch café in het Odd Fellowhuis aan de W.A. Scholtenstraat in Groningen.

Dr. Thijs Lijster geeft hierin een lezing, getiteld Kleist, Kafka en Coetzee over de ‘uitzonderingstoestand’. Heinrich von Kleist, Franz Kafka en J.M. Coetzee schreven alle drie portretten van bannelingen, vluchtelingen en outcasts. In zijn lezing reflecteert Lijster aan de hand van hun werken, en dat van de filosofen Hannah Arendt en Giorgio Agamben, op de ‘uitzonderingstoestand’, een situatie waarin je buiten de wet wordt geplaatst, maar er daardoor juist volledig door wordt gedetermineerd.

Thijs Lijster

Thijs Lijster (1981) is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie aan opleiding Kunsten, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde filosofie in Groningen en New York, en promoveerde in 2012 op een proefschrift over filosofen Walter Benjamin en Theodor Adorno. Hij schreef samen met Jan Sietsma ‘Onder filosofen’ (Klement 2005), en was medesamensteller van ‘De Nieuwe Duitse Filosofie’ (Boom 2014), ‘De kunst van kritiek: Adorno in context’ (Octavo 2015) en ‘Spaces for Criticism. Shifts in Contemporary Art Discourses’ (Valiz 2015). Hij publiceert regelmatig in kranten en tijdschriften als De Groene Amsterdammer, Filosofie Magazine en Metropolis M. In maart 2016 verscheen zijn nieuwe essaybundel, getiteld ‘De grote vlucht inwaarts. Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld’ (Bezige Bij).

Aanmelding

De lezing, die om 20.00 uur begint, is toegankelijk voor leden en niet-leden. Entree: 5 euro. Aanmelding: jeronimussuer@hotmail.com of keeskoster01@gmail.com.

Auteur

admin