Lezing in Harmoniegebouw over ijzerwinning in Zweden

GRONINGEN

Ir. Bob Verschoor geeft dinsdag 10 oktober een lezing bij de Scandinavische Vereniging Groningen. Plaats van handeling is het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het eerste deel van de voordracht gaat over de ijzerwinning in een streek in centraal Zweden die als Bergslagen bekend staat, in de periode 1600 tot 1900. Van groot belang hierbij is ook de ontwikkeling van het transport in de vorm van het Strömsholms Kanal. Later neemt de spoorlijn deze functie over. Eind negentiende eeuw raken de voorraden in Bergslagen uitgeput en neemt het belang van de ijzerwinning in het noorden van Zweden toe.

Verplaatsing van Kiruna

Het tweede deel van de voordracht gaat over de verplaatsing van Kiruna. Bij Gällivare en Kiruna worden grote voorraden malm (ijzererts) gevonden. Om dit te kunnen exploiteren is de aanleg van een spoorlijn - de Malmbanan - van Luleå naar Narvik onontbeerlijk. Eind twintigste eeuw wordt duidelijk dat de winbare voorraad bij Kiruna op raakt, maar dat er nog wel een grote voorraad is dichtbij en onder het centrum van de stad. In 2008 stemt de gemeenteraad in met het plan van mijnenexploitant LKAB om het zuidelijk deel en het centrum van de stad te verplaatsen.
De lezing, die plaatsvindt in zaal 1312.0118 van het Harmoniegebouw, duurt van 19.30 tot 22.00 uur. Entree: 5 euro (leden gratis).

Auteur

admin