Documentaire over Albert Waalkens in Remonstrantse kerk

GRONINGEN

In de Remonstrantse kerk in Groningen wordt woensdag 11 oktober de documentaire ‘Boer tussen kunst en koren’ vertoond. Deze film over kunstenaar Albert Waalkens is gemaakt door Buddy Hermans en Lejo Siepe van Stichting Beeldlijn.

Het is dit jaar tien jaar geleden dat de markante Groninger boer annex galeriehouder Albert Waalkens overleed.

Galerie in stal

Waalkens begon in in 1962 een galerie in de stal van zijn boerderij in Finsterwolde. Hij liet er de meest experimentele kunstenaars werken en exposeren. Finsterwolde werd daarmee een trekpleister voor de jonge avant-garde uit het hele land. In de zomer van 1963 stelde Waalkens langs de openbare weg van Finsterwolde beelden op van tien kunstenaars onder de titel ‘Beelden in Finsterwolde’. Vier jaar later ging hij zelfs ver buiten de grenzen van zijn gemeente met de tentoonstelling ‘Beeld en Route’. Met tweehonderd - voornamelijk abstracte - beelden van 63 beeldhouwers.

Herenboer

Dat een herenboer zich bezighoudt met 'zulke' kunstenaars viel niet bij iedereen in goede aarde. In oktober 1982 brandde de boerderij van Waalkens volledig af. Na de brand liet Waalkens een nieuw huis annex galerie ontwerpen door architect Gunnar Daan. Het gebouw is opgetrokken uit typische rode Groningse bakstenen en veel glas.

Film over Waalkens

Buddy Hermans en Lejo Siepe van Stichting Beeldlijn maakten de documentaire ‘Boer tussen kunst en koren’ over deze bijzondere kunstenaar. Na de vertoning van de film haalt kunstcriticus Erik Beenker persoonlijke herinneringen op aan Albert Waalkens. Beenker werkte bij Nieuwsblad van het Noorden. Daarna was hij kunstredacteur van de Volkskrant en vervolgens hoofd communicatie/ educatie van Museum Boijmans van Beuningen.
De vertoning van de documentaire, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, begint om 19.30 uur. Entree: € 12,50. Aanmelden: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of 050 - 318 8651.

Auteur

admin