Aanmelding tweede Open Raad geopend

GRONINGEN

De aanmelding voor de tweede Open Raad van de gemeenteraad van Groningen is geopend. De raad nodigt Stadjers uit ideeën voor de eigen straat, buurt, wijk of de hele stad te delen.

De bedenkers van de tien meest interessante, zinvolle, originele of vernieuwende ideeën mogen die tijdens de Open Raad op zaterdagmiddag 4 november toelichten. Raadsleden kunnen deze initiatieven adopteren en helpen de ideeën ook echt uit te voeren. De Open Raad is vorig jaar begonnen als een experiment. Een nieuwe manier om als gemeenteraad in contact met inwoners te komen. En om goede ideeën uit de wijken een kans te geven. Sommige plannen uit de eerste Open Raad zijn al uitgevoerd of bijna gerealiseerd. Het idee voor community's om Groningers en statushouders met elkaar in contact te brengen was al snel een feit. Andere initiatieven kosten wat meer tijd. Zoals een duurzame ‘windboom’ (molentjes in een kunstboom om energie op te wekken), een ‘sociale koelkast’ op straat (voor kliekjes tegen voedselverspilling) en een website met alle sport- en speelplekken in Groningen.

Creatieve ideeën

“Voor de tweede Open Raad zoeken we opnieuw naar creatieve ideeën van Stadjers”, vertelt raadslid Diederik van der Meide. “Een creatief plan om de contacten tussen wijkbewoners te bevorderen”, noemt raadslid Glimina Chakor als voorbeeld. “Of een spannend idee om Groningen nog beter op de kaart te zetten”, suggereert raadslid Arjen Banach.

Plannenmakers

De Open Raad is zaterdag 4 november van 15.00 uur tot 16.30 uur, op de laatste dag van inspiratiefestival Let’s Gro over de toekomst van de stad Groningen. Bij de Open Raad van vorig jaar werden alle ideeën door groepjes raadsleden geadopteerd. Dat hoeft deze keer niet per se ook zo te zijn. De raadsleden stemmen over de plannen. Als een meerderheid het idee niet ziet zitten, volgt geen adoptie. En als raadsleden initiatieven wel adopteren, betekent dat niet dat ze het wel even voor de plannenmakers regelen. Want die blijven de trekkers. De raadsleden helpen de initiatiefnemers om hun ideeën te realiseren.

Aanmeldingsformulier

Rechtstreeks aanmelden voor de Open Raad kan via het aanmeldingsformulier op groningen.nl/gemeenteraad (Open Raad). Aanmelden kan tot dinsdag 24 oktober. Bij de selectie wordt gelet op vernieuwing, originaliteit en haalbaarheid. Bij vragen kan contact worden opgenomen met de griffie van de gemeenteraad (raad@groningen.nl of 050 367 77 02).

Hapje en drankje

Stadjers kunnen de Open Raad zaterdag 4 november vanaf 15.00 uur op de publieke tribune van de raadzaal bijwonen. Thuis vanaf de bank kijken kan ook, want de Open raad wordt ook live op internet uitgezonden via groningen.raadsinformatie.nl. Na de Open Raad kunnen Stadjers en raadsleden met een hapje en een drankje met elkaar verder praten over de geadopteerde plannen voor de Stad.

Auteur

admin