Buitenspel | OTW moet omhoog

Groningen

[caption id="attachment_72858" align="alignright" width="120"] Wim Masker Foto: NDC mediagroep[/caption]

Vraag de gemiddelde voetballiefhebber welke Nederlandse club de beste opleiding heeft en de meesten zullen Ajax zeggen. Begrijpelijk. De Amsterdamse opleiding levert al jaren geregeld (sub-)topspelers af. Toch zegt dat niet alles. Om de kwaliteit van een opleiding goed te kunnen beoordelen, zou je moeten weten wat het aanvangsniveau van een jeugdspeler is. Dan kun je aan het eind van de opleiding meten wat de opleiding toegevoegde waarde (OTW) is. Een objectieve maat voor wat een speler exact kan, bestaat er helaas niet. Het blijft vooralsnog subjectief nattevingerwerk. Zeker is dat Ajax vist in veruit de dichtstbevolkte talentenvijver. Waar veel provincieclubs naast een handjevol achten, noodgedwongen vooral veel zesjes en zevens in de opleiding moeten opnemen, daar zijn het bij Ajax minimaal zevens. Zeker is ook dat het Nederlandse voetbal alleen weer kan aanhaken bij de internationale subtop als de OTW bij de prof- en amateurclubs omhoog gaat. AZ is een club die daarin al jaren vooroploopt. De jeugdelftallen van de Alkmaarse club steken technisch, tactisch en fysiek goed in elkaar en spelen aantrekkelijk voetbal. Op sportpark Corpus den Hoorn zag ik dit seizoen al indrukwekkende voorstellingen van AZ onder 19, onder 15 en onder 13 jaar. Het is niet voor niets dat Ajax afgelopen zomer maar liefst zestien jeugdspelers van AZ heeft benaderd voor een overstap. Waar de opleiding van Ajax ondanks het enorme achterland bol staat van de bij binnen- en buitenlandse profclubs weggekaapte talenten, daar komen de meeste talenten van AZ nog uit de eigen regio. Uit Alkmaar, Purmerend, Zaandam, Uitgeest, Koog aan de Zaan, Warmenhuizen, Heiloo en Velserbroek. Geen wonder dat FC Groningen zich in zijn opleiding vooral spiegelt aan AZ.

Wim Masker

Meer columns van Wim Masker

Auteur

admin