31ste Menzis 4 Mijl van Groningen: onmisbaar loopfeest in Stad

GRONINGEN

De Menzis 4 Mijl van Groningen, de 6437 meter lange hardloopwedstrijd tussen Haren en Groningen, beleeft zondag 8 oktober zijn 31ste editie.

Burgemeester Pieter van Veen van Haren verricht om 13.00 uur aan de Kerklaan in Haren het startschot. Bijna 23.000 lopers, waaronder 442 verschillende bedrijven verdeeld over meer dan duizend teams, staan aan de start. Om de doorstroming te garanderen vertrekken de deelnemers in verschillende startwaves. Langs de route staan zestien muziekpunten om de lopers aan te moedigen. Bij de finish op de Vismarkt wacht de deelnemers een warm onthaal.

Snelle tijden verwacht

Het parcours van de 4 Mijl telt slechts drie bochten en staat daarmee garant voor snelle tijden. Ook dit jaar staan internationale en nationale topatleten aan de start. Yomif Kejelcha, winnaar in 2015, liep eerder dit jaar al de derde snelste tijd op de 3000 meter (7.30.09) en 5000 meter (12.49.04). Bij de vrouwen wordt veel verwacht van olympisch kampioen op de steeple Ruth Jebet. Van Nederlandse bodem maken de Roy Hoornweg, snelste Nederlandse man in 2014, 2015 en 2016, en Jip Vastenburg hun opwachting.

Kids United

Kids United, de voetbalclub voor kinderen en jongeren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, is dit jaar het goede doel van de 4 Mijl. FC Groningen-doelman Sergio Padt en muziekproducer Jeroen Dekker hebben gezamenlijk al enkele duizenden euro’s opgehaald voor Kids United, dat een eigen ministadion wil realiseren.

Bereikbaarheid

De organisatie zet alle mogelijke middelen in om de lopers, toeschouwers en omwonenden van een bereikbare stad te voorzien. Met dank aan de NS is het ook dit jaar mogelijk tussen 11.00 en 18.00 uur op vertoon van het startbewijs gratis met de trein te reizen tussen Groningen en Haren. Daarnaast rijden diverse pendelbussen van de Vismarkt naar opstapplaatsen.

4 Mijl-app

Toeschouwers kunnen hun favorieten live volgen met de nieuwe 4 Mijl-app; middels ‘Live-tracking’. Na de start is de loper op het interactieve parcours te zien en wordt een verwachte aankomsttijd vermeld. Deze functionaliteit is voor alle deelnemers en wordt automatisch geactiveerd.

Persoonlijke shirts

Zoals te doen gebruikelijk is ook dit jaar een speciaal running shirt ontworpen met de skyline van Groningen. De shirts worden nog verkocht bij de Westerhaven. Net als vorig jaar hebben alle deelnemers hun voornaam op het startnummer. Deelnemers kunnen, zodra zij de finishlijn gepasseerd zijn, hun naam en eindtijd in hun medaille laten graveren.

Auteur

Marc Jansen