CAMERA JAPAN On Tour: Japanse films in RKZbios

GRONINGEN

In de RKZbios in Groningen wordt zaterdag 14 oktober de Japanse film ‘Over the Fence’ vertoond. Maandag 16 oktober volgt de eveneens Japanse film ‘Eriko, Pretended’.

CAMERA JAPAN is een Japans cultureel festival dat sinds 2006 jaarlijks plaatsvindt in Rotterdam. Het festival focust op film, maar schenkt ook aandacht aan onder andere muziek, dans, mode, architectuur en voeding. CAMERA JAPAN heeft daarnaast de ambitie Japanse films naar de bioscoop brengen. Dat gebeurt onder andere door films uit het festivalprogramma in heel het land te vertonen. Dit onder de noemer CAMERA JAPAN On Tour.

Over the Fence

De film ‘Over the Fence’ van Nobuhiro Yamashita gaat over Shiraiwa. Nadat zijn vrouw hem heeft verlaten besluit hij Tokio in te ruilen voor Hakodate City; de plaats waar hij is opgegroeid. Daar leidt hij een rustig en monotoon bestaan als timmerman in opleiding. Dan ontmoet hij de eigenaardige Satoshi terwijl zij de bewegingen van een vogel nadoet op straat. De impulsiviteit en energie die zij uitstraalt intrigeert de laconieke en uitgebluste Shiraiwa. Als ze elkaar uiteindelijk spreken in een bar slaat de vonk over en de verliefdheid tilt beiden vervolgens uit de grauwe dagelijkse werkelijkheid. Haar uitbundige karakter kent echter wat scherpe randjes en daardoor wordt Shiraiwa gedwongen om in het reine te komen met zijn pijnlijke verleden.
Lees verder na de video.
https://youtu.be/31Kr3za_m1k

Eriko, Pretended

‘Eriko, Pretended’ van de vrouwelijke regisseur Akiyo Fujimura gaat over Eriko. Tien jaar nadat zij haar geboortedorp verliet om het in Tokio te maken als actrice moet ze nog altijd zwoegen om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat het niet wil vlotten heeft ze al die tijd voor haar familie verzwegen. Wanneer ze voor de begrafenis van haar oudere zus huiswaarts keert, besluit ze in de voetsporen van haar zus te treden als professionele klaagvrouw. Eriko's verleden als actrice komt ineens goed van pas als ze zich nu beroepsmatig moet voordoen als iemand die bij begrafenissen rouwt, terwijl ze de mensen in kwestie niet kent.
Lees verder na de video.
https://youtu.be/3ib9-5ihZmA
Beide films (met Engelse ondertitels) beginnen om 20.30 uur.

Auteur

admin