Dag van de Groninger Geschiedenis: Muntschatten en ander Geluk

Groningen

Bij de Groninger Archieven wordt zaterdag 14 oktober de 31ste Dag van de Groninger Geschiedenis gehouden.

Alleen op deze dag is een unieke verzameling van zeven Groninger muntschatten te zien. Daarnaast staan alle lezingen en activiteiten in het teken van ‘Geluk’; het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis.

Muntschatten

Vroeger moest bijna ieder huishouden zijn vermogen, in voorwerpen of munten, letterlijk onder zich houden, bijvoorbeeld in de grond. Soms ging de kennis van de bewaarplaats verloren. De schat werd zelden teruggevonden, maar soms had men geluk. Zoals in 2016 met de goudschat van Loppersum. Deze en zes andere Groninger muntschatten worden op de Dag van de Groninger Geschiedenis eenmalig gepresenteerd in de Schatkamer.

Tussen schat en scherf

Wie in het bezit is van een heuse bodemvondst,kan zaterdag 14 oktober aanschuiven aan de determinatietafel. Vier kundige bodemschatkenners kunnen alles vertellen over de vondst en de historische waarde ervan: schat of scherf? Omdat geschiedenis voor alle leeftijden is, is er ook voor kinderen er van alles te doen. Zoals ‘Scherven brengen geluk’ of het Rad van Fortuin. Bovendien wordt speciaal voor kinderen een rondleiding gegeven door de depots van de Groninger Archieven.

Dag van de Groninger Geschiedenis

De organisatie van de Dag van de Groninger Geschiedenis is in handen van Groninger Archieven, Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Museum, Cultuurhistorische vereniging Stad&Lande, de Verhalen van Groningen, Noordelijk Scheepvaartmuseum en Groninger Forum. Zij hebben voor ieder wat wils georganiseerd; van stadswandelingen tot gelukslezingen, van onderzoeksgeluk tot muntententoonstelling, van informatiemarkt tot muziek. Voor sommige programmaonderdelen is aanmelden noodzakelijk, omdat de capaciteit beperkt is.
Dag van de Groninger Geschiedenis Zaterdag 14 oktober 2017 | 11.00 – 17.00 uur Cascadeplein 4 en 10 Gratis toegang
Meer informatie: www.dagvandegroningergeschiedenis.nl

Auteur

admin