Twistgesprek Daan Kromhout en Frits Muskiet over gezonde voeding

GRONINGEN

Studium Generale Groningen heeft voor dinsdag 17 oktober een twistgesprek georganiseerd tussen Daan Kromhout en Frits Muskiet.

Kromhout en Muskiet gaan die dag in het Academiegebouw in Groningen in gesprek over gezonde voeding en verantwoorde adviezen.

Daan Kromhout

Daan Kromhout werkt als deeltijdhoogleraar voeding, leefstijl en healthy aging in het UMCG, en is adjunct hoogleraar aan de Universiteit van Minnesota. Van 1994 tot 2015 was hij hoogleraar Public Health Research aan de Universiteit Wageningen en van 2005 tot 2015 vice-voorzitter van de Gezondheidsraad. Kromhout leidde vier jaar lang de commissie die de richtlijnen voor gezonde voeding 2015 opstelde. Deze richtlijnen vormen de basis van de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Hij was projectleider van de Zutphen Studie, de Nederlandse bijdrage aan de internationale Zevenlandenstudie over voeding, leefstijl en hart- en vaatziekten.

Frits Muskiet

Frits Muskiet studeerde scheikunde aan de RUG en werkte als klinisch chemicus in het UMCG. Van 2000 tot 2015 was hij hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische Analyse. Hij is de grondlegger van de evolutionaire geneeskunde in Nederland. Muskiet vermoedt dat de snelle toename van ziekten als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, psychiatrische aandoeningen en sommige soorten kanker voor een groot deel verklaarbaar is uit mismatches tussen moderne omgevingsfactoren en ons oeroude genoom. Muskiet constateert een aan tal ‘fouten’ in onze huidige voeding als hij kijkt naar het eetpatroon van onze voorouders.
Het twistgesprek begint om 20.00 uur. Meer informatie: sggroningen.nl/nl/evenement/twistgesprek-gezonde-voeding.

Auteur

admin