Presentatie Peter Heins ‘Het misverstand’ in Synagoge Groningen

GRONINGEN

[caption id="attachment_74094" align="alignright" width="120"] Omslag van 'Het misverstand' van Peter Hein.[/caption]

GRONINGEN – In Synagoge Groningen wordt zondag 15 oktober het boek ‘Het misverstand’ van Peter Hein gepresenteerd. Het historische verhaal speelt zich af in de Joodse gemeenschap van het stadje Weener, net over de Gronings-Duitse grens. Het handelt over een moord in Heins Duits-Joodse familie in 1933, kort nadat Hitler aan de macht was gekomen. Hein beschrijft in zijn nauwkeurig gereconstrueerde verhaal hoe de rollen van dader en slachtoffer minder eenduidig waren dan zijn familie, inclusief zijn eigen moeder, wilden doen geloven. 'Die mesjoggene Pinto, die main oom Wolf op een sjabbesochtend bij het uitgaan van de sjoel doodsjgoot. Oom Wolf! De verkeerde, want Pinto moest hém helemaal niet hebben, maar main neef Albert!' zei moeder Netta met haar zware Duitse accent.

Joodse familie

De moeder van Peter Hein was een telg uit de Joodse familie De Jonge. Hein ontdekte dat zijn oudoom Wolf de Jonge in 1933 op gewelddadige wijze aan zijn einde was gekomen. Om daarover meer te weten te komen, begon hij een jarenlange speurtocht, niet alleen in Weener, maar tot in New York en Israël. De manier waarop de schrijver laat zien dat de ogenschijnlijke bad guy (moordenaar Pinto) minder bad was dan werd aangenomen, en de good guys (slachtoffer Wolf de Jonge en het beoogde slachtoffer Albert de Jonge) een verfoeilijke rol speelden, is geraffineerd en geloofwaardig. Hein spaart zijn eigen Joodse familie niet. Hij komt er achter dat die zich schuldig had gemaakt aan vernederingen en ernstige financiële malversaties, met dader Pinto als slachtoffer. Zijn moeder heeft dit altijd voor hem verborgen willen houden. Op de achtergrond speelt in het boek de langzame ondergang van de Joodse gemeenschap van Weener, na de machtsovername van de nazi’s.

Peter Hein

Peter Hein (1939) werkte gedurende 27 jaar als gynaecoloog en universitair hoofddocent aan het UMC St. Radboud in Nijmegen. Tot de ellende van de oorlog terugkwam, in zijn hoofd en lijf, net als bij veel van de andere zesduizend voormalige onderduikkinderen in Nederland die de Holocaust overleefden. Hij kwam in een ernstige depressie terecht en werd voor vijftig procent afgekeurd. Sinds zijn 62ste, toen hij met zijn werk stopte, woont hij in Friesland waar hij schrijft, schildert en beeldhouwt. Door boeken en artikelen te schrijven probeert hij het verleden van zichzelf en zijn familie te reconstrueren. Eerder verscheen ’Het zesde jaar’ bij Meulenhoff Boekerij. Daarin vertelt Peter Hein over zijn eigen onderduik en het bevrijdingsjaar. Het verhaal van zijn ouders beschreef hij in ‘De Onderduikers’. Daarnaast verschenen korte verhalen van hem in onder meer Vrij Nederland, NRC Handelsblad, Kunst en Wetenschap en verschillende verhalenbundels. De boekpresentatie begint om 15.00 uur.
Peter Hein - Het misverstand Meulenhoff Boekerij Amsterdam, 2017

Auteur

admin