Open huis voormalig Toevluchtsoord

GRONINGEN

Met een open huis wordt zaterdag 14 oktober afscheid genomen van het voormalige Toevluchtsoord aan het Martinikerkhof 11 in Groningen.

Het Toevluchtsoord, nu de Vrouwenopvang van Het Kopland, was meer dan honderd jaar gehuisvest in het pand aan het Martinikerkhof.

Toevluchtsoord

Het Toevluchtsoord nam in 1912 zijn intrek in het voormalige woonhuis. In de beginperiode woonden er uit huis geplaatste kinderen. Daarna jonge moeders die er hun kind kregen en die - al dan niet gedwongen - hun kinderen ter adoptie afstonden. Vanaf de jaren woonden er vrouwen, meestal met kinderen, die te maken hadden (gehad) met geweld in de thuissituatie. Voor hen werd het pand écht een toevluchtsoord: een veilige omgeving, ondersteuning en kracht om zelf weer richting te geven aan hun leven en dat van hun kinderen.

Nieuwe locatie

Het pand aan het Martinikerkhof voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. De Vrouwenopvang van Het Kopland heeft het Martinikerkhof daarom 2 oktober verruild voor een nieuwe locatie gebouwd in de Oosterparkwijk. Het nieuwe pand sluit beter aan bij een open en gezinsgerichte hulpverlening: het geeft vrouwen en kinderen meer privacy en medewerkers meer ruimte voor verschillende vormen van hulp.

Open huis

Zaterdag 14 oktober is het pand aan het Martinikerkhof van 12.00 tot 16.00 uur geopend voor iedereen die het Toevluchtsoord altijd eens van binnen heeft willen zien. Beno Hofman, die een boek over het pand schree, laat een korte film zien. Verschillende Groningse kunstinstellingen - Het Houten Huis, Theater de Steeg, VRIJDAG - zullen in de kamers van het pand iets laten zien van het verdriet, de hoop en de veerkracht van de bewoners, en de passie van de medewerkers. Er is muziek en er zijn drankjes en hapjes.

Auteur

admin