Zpannend Zernike: wetenschapsfeest voor groot en klein

GRONINGEN

De binnenstad en de Zernike Campus in Groningen vormen zaterdag 14 en zondag 15 het respectievelijke decor voor Zpannend Zernike.

Met verhalen uit de wetenschap, lezingen voor (groot)ouders en (klein)kinderen, demonstraties, workshops, praten met wetenschappers, rondkijken in het Academiegebouw, zelf proefjes doen, vragen stellen en antwoorden krijgen.

Zaterdag 14 oktober

Zpannend Zernike beheerst zaterdag 14 oktober de binnenstad van Groningen. Het Academiegebouw houdt open huis, waarbij het hele gebouw te bezichtigen is. In de aula zijn lezingen voor (groot)ouders en (klein)kinderen. Jonge onderzoekers presenteren opmerkelijke resultaten van onderzoek in het wetenschapscafé. Nieuw zijn de workshops voor kinderen: het maken van Chinese karakters, het componeren van een echte Groningse rap (met Olaf Vos) en het puzzelen met snippers van de Dode Zeerollen. Presentator Bram Douwes ontvangt kinderen en wetenschappers en gaat met hen in gesprek over onderwerpen die hen bezighouden. Kinderen kunnen alvast vragen insturen naar: kinderuniversiteit@rug.nl Het Universiteitsmuseum presenteert ‘Van mond tot kont’, waarbij kinderen er door het doen van proefjes achter komen wat er in het lichaam gebeurt wanneer ze iets eten of drinken. De onderzoekers van ERIBA leren de kinderen onderzoek te doen in een laboratorium. De onderzoekers willen alles weten over ouder worden. Bij De Jonge Onderzoekers kunnen kinderen zelf aan de slag met techniek en wetenschap, net als in de Jouw Energie van Morgen-truck, waar kinderen een lampje kunnen bouwen zonder batterij

Zondag 15 oktober

Zondag 15 oktober is de Zernike Campus het toneel van Zpannend Zernike. Zelf doen en ontdekken is de rode draad van alle activiteiten. Een eigen robot of nanomotor bouwen, zelf shampoo of gel maken, weg dromen in het mobiele planetarium, een game bedenken in het ‘Game Design’-lokaal of leren hoe een vliegtuig werkt. BuildinG is het kenniscentrum voor aardbevingsbestendig en innovatief bouwen. Met de nieuwe testhal en het ‘Huis van Morgen’: hoe kunnen ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? TNO bekijkt hoe slimme computersystemen werken en geeft antwoord op de vraag hoe moeilijk het is om te hacken.

Deelnemers

De deelnemers aan Zpannend Zernike zijn: Academiegebouw, Universiteitsmuseum, De Jonge Onderzoekers, ERIBA, KVI-CART, SRON Netherlands Institute for Space Research, Kapteyn Instituut voor sterrenkunde, Faculteit Science and Engineering (Bernoulliborg/Science LinX), EnTranCe , BuildinG, TNO, EnergyBarn, de Magneet en de Jouw Energie van Morgen-truck.
Zpannend Zernike is beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is overal gratis. Meer info: www.zpannendzernike.nl.

Auteur

admin