Hendrik de Waard Lezing 2017 in Aletta Jacobshal

GRONINGEN

In de Aletta Jacobshal in Groningen staat woensdag 18 oktober de Hendrik de Waard Lezing 2017 geprogrammeerd. David Awschalom bespreekt hierin hoe kwantumfysica en kwantumtechnologie de wereld van de informatica op zijn kop gaan zetten.

De informatietechnologie zoals we die nu kennen is gebaseerd op de klassieke elektronica, gebruikmakend van het feit dat elektronica zich met behulp van hun lading door circuits bewegen. Maar er staat een nieuwe ontwikkeling voor de deur die de manier waarop we over informatie denken drastisch kan veranderen: het nieuwe wetenschapsgebied van de kwantumtechnologie belooft een revolutionaire vorm van informatica, gebaseerd op individuele atomen, waarbij gebruik wordt gemaakt van kwantummechanica om hun gedrag te bepalen. David Awschalom bespreekt de ontwikkeling van prototype apparaten en hun toekomstige toepassingen, variërend van krachtige computers en atoomdata-opslag tot vormen van fraudebestendige geëncrypteerde communicatie.

David Awschalom

David Awschalom is Liew Family Professor in Molecular Engineering en adjunct-directeur Space, Infrastructure and Facilities aan de University of Chicago. Hij is een van de meest vooraanstaande wetenschappers op het gebied van de spintronica en kwantuminformatica. Zijn onderzoek omvat het begrip en de controle van het spinnen van elektronen, ionen en kernen voor fundamentele studies naar kwantumsystemen en de toepassingen daarvan in de informatica. Awschalom is lid van de American Academy of Arts & Sciences, de National Academy of Engineering en de European Academy of Sciences. De lezing is georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met de Hendrik de Waard Foundation en Science LinX. De Hendrik de Waard Foundation werd in 1987 opgericht na de pensionering van wijlen professor Hendrik de Waard. De foundation organiseert jaarlijks een lezing om het publiek te intrigeren en te informeren over de ontwikkelingen in de wetenschap.
Deze lezing begint om 20.00 uur. De voertaal is Engels.

Auteur

admin