Lezing Kees van der Ploeg over expressionisme in architectuur

GRONINGEN

Kees van der Ploeg geeft donderdag 19 oktober in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over het expressionisme in de architectuur.

Het expressionisme is vooral bekend als stroming in de beeldende kunst, maar er bestaat ook een architectonisch expressionisme. De oorsprong daarvan ligt (eveneens) in Duitsland. De Nederlandse variant wordt tegenwoordig gewoonlijk met het etiket 'Amsterdamse School' aangeduid.

Bouma en Reitsma

In de lezing wordt ingegaan op de achtergronden van het expressionisme in de architectuur, met bijzondere aandacht voor de voorbeelden ervan in de stad en provincie Groningen. Siebe Jan Bouma en Egbert Reitsma zijn de bekendste vertegenwoordigers met inmiddels beroemde bouwwerken, als het gebouw van Gemeentewerken aan het Zuiderdiep in Groningen (Bouma) en de gereformeerde kerk in Appingedam (Reitsma).

Kees van der Ploeg

Kees van der Ploeg is werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen, als universiteit docent architectuurgeschiedenis. Hij publiceerde in 2014 ‘Egbert Reitsma: Meester in baksteen’.
De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: 12,50 euro. Aanmelden: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of 050 - 318 8651.

Auteur

admin