Schnitgerfestival Groningen 2017: zes dagen orgelmuziek

GRONINGEN

Groningen is vanaf dinsdag 31 oktober toneel van het Schnitgerfestival. Internationaal bekende musici en ensembles geven concerten en masterclasses.

Het muziekfestival is dit jaar extra feestelijk en gevarieerd, omdat voor het eerst concerten gegeven worden op het nieuw gebouwde orgel in de Lutherse kerk, een replica van het Schnitgerorgel dat er ooit stond. Bovendien viert het Schnitgerfestival zijn eerste lustrum én 500 jaar Luther. Normaal duurt het festival drie dagen, dit jaar zes dagen met bovendien een gratis slotconcert.

Schnitgerfestival Groningen 2017

Het Schnitgerfestival Groningen 2017 is van 31 oktober tot en met 5 november. Met voor elk wat wils op het programma. Er zijn - naast concerten in kerken en zelfs huiskamers van bijvoorbeeld de Nederlandse Bachvereniging, Ton Koopman, Luthters Bach Ensemble, Sietze de Vries en Erik Bosgraaf - ook lezingen en masterclasses. Daarbij zal het nieuwe barokorgel dat in de Lutherse kerk is gebouwd zijn klank onthullen. Verder wordt de stomme film ‘Der müde Tot’ uit 1921 op groot doek in de Der Aa kerk vertoond, waarbij het orgel voor de muziek zorgt, treedt popband Orgelvreten op met een heel nieuw repertoire en speelt de kindervoorstelling met orgelmuziek ‘Doolhoofd’ in de concertzaal van VRIJDAG.

Schnitgerorgels in Groningen

De Schnitgerorgels zijn beroemd en nergens ter wereld is een stad waar er drie bewaard zijn gebleven: in de Martinikerk, de Der Aa-kerk en in het Pelstergasthuis. Dat is te danken aan de rijkdom en de zuinigheid van de Groningers in vroeger eeuwen. Rijkdom om zulke mooie orgels door de beroemde orgelbouwer Arp Schnitger te kunnen laten bouwen en zuinigheid om ze telkens te laten restaureren in plaats van te vervangen, zoals elders gebeurde. Het Schnitgerorgel in de Martinikerk is misschien zelfs het beroemdste orgel dat er is. Orgelliefhebbers uit de hele wereld komen naar Groningen om dit orgel te horen of om erop te spelen. Stichting Groningen Orgelstad organiseert het Schnitgerfestival om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van dit culturele erfgoed.
Zie voor het volledige programma/ kaartverkoop: www.schnitgerfestival.nl.

Auteur

admin