Noorderlicht Fotomanifestatie 2017 in Groningen, Eelde en Assen

Groningen

  e Der Aa-kerk in Groningen is van zondag 22 oktober tot en met zondag 26 november de hoofdlocatie van de 24ste editie van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie. De ‘NUCLEUS - de verbeelding van wetenschap’ getitelde manifestatie gaat over wetenschap en de verbeelding ervan door fotografen en kunstenaars.

Behalve in de Der Aa-kerk is in de stad Groningen ‘NUCLEUS’- werk te zien in de Noorderlicht Fotogalerie, en bij CBK Groningen, De Faun en NP. Buiten de stad is ‘NUCLEUS’ te zien in Museum De Buitenplaats in Eelde (tot en met 3 december) en KINK in Assen.

 NUCLEUS

De tentoonstelling staat in het teken van de menselijke drang om de wereld om ons heen te willen begrijpen en te beheersen. ‘NUCLEUS’ ('de kern') gaat over ontdekking en vooruitgang. Kunstenaars stellen zichzelf vaak dezelfde vragen als wetenschappers en hebben veel van dezelfde uitgangspunten: originaliteit, creativiteit en een open geest. In ‘NUCLEUS’ gaan beide disciplines de dialoog aan met elkaar. In het festival is de wetenschap zowel onderwerp als inspiratiebron. Een opvallend onderdeel van ‘NUCLEUS’ is de samenwerking tussen fotograaf Jos Jansen en prof. dr. Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Noorderlicht heeft Jansen uitgenodigd om de essentie vast te leggen van het werk van Ben Feringa, die in 2016 de Nobelprijs voor de Scheikunde ontving. De serie die hieruit ontstaat, wordt in de Der Aa-kerk getoond.
De fotomanifestatie is van woensdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 18.00 uur te bezichtigen. Meer informatie: www.noorderlicht.com.

Auteur

Marc Jansen