Jubileumfeest taal- en cultuurproject 'Samen Verder'

GRONINGEN

De gemeente Groningen en Noorderpoort startten tien jaar geleden het taal- en cultuurproject 'Samen Verder'. Reden voor een jubileumfeest. Dit vindt vrijdag 20 oktober plaats in de bibliotheek in Selwerd.

Doel van 'Samen Verder' is Nederlandse en allochtone vrouwen met elkaar in contact brengen. Hiervoor komen elke vrijdagochtend zestig vrouwen bijeen in de bibliotheek van Selwerd. Tijdens deze bijeenkomsten wordt gesproken over culturele verschillen en overeenkomsten.

Cultuur, taal en netwerk

De allochtone vrouwen leren dankzij deze gesprekken de Nederlandse cultuur kennen, leren de taal beter beheersen en bouwen een netwerk op. Dit netwerk kunnen ze gebruiken als ze op zoek zijn naar werk of sociale activiteiten. De Nederlandse vrouwen leren veel over de vele verschillende culturen en achtergronden van de allochtone vrouwen. Iedere vrouw kan meedoen aan 'Samen Verder', ongeacht opleidings- of taalniveau. De vrouwen gaan buiten de wekelijkse bijeenkomsten om geregeld samen naar theater, musea en films. Op dinsdag en donderdag staat Nederlands les voor anderstalige cursisten geprogrammeerd. De uitvoering en ontwikkeling van het project 'Samen Verder' ligt in handen van Noorderpoort Educatie.

Jubileum

Het jubileumfeest wordt gevierd tijdens de reguliere 'Samen Verder'-bijeenkomst in de bibliotheek in Selwerd. Met als gasten fractievoorzitter Carine Bloemhof van PvdA Groningen en beleidsadviseur Sietske Pronk van de gemeente Groningen. Verder staat een modeshow van klederdrachten uit verschillende culturen geprogrammeerd.

Auteur

Marc Jansen