Donderdag loting Coöperatieve Wijkraad Oosterparkwijk

GRONINGEN

Bij Het Werk aan de Paradijsvogelstraat in Groningen staat donderdag 19 oktober de ‘We Kunnen Los Borrel’ geprogrammeerd. Dit om te vieren dat de Coöperatieve Wijkraad in de Oosterpark binenkort 'los gaat'. 

Donderdag vindt ook de loting plaats voor de Coöperatieve Wijkraad in de Oosterparkwijk. In totaal 411 wijkbewoners horen volgende week of ze ingeloot zijn voor deze nieuwe samenwerkingsvorm tussen gemeente en bewoners. Elf van hen krijgen een plek in de Coöperatieve Wijkraad zelf. Zij gaan samen met zes gemeenteraadsleden beslissingen nemen over onderwerpen in de wijk. De andere vierhonderd krijgen een plek in het Wijkpanel. Daar kunnen ze regelmatig hun mening geven over de onderwerpen die op de agenda van de Wijkraad staan. Uitgangspunt van de Coöperatieve Wijkraad is dat het gesprek over wijkzaken weer in de wijk, tussen bewoners onderling, gevoerd wordt. De gemeente Groningen wil daarmee meer zeggenschap naar de wijk brengen.

Uitslag

Wijkwethouder Roeland van der Schaaf gaat vanaf maandag 23 oktober persoonlijk bij de elf ingelote wijkbewoners langs om hen het nieuws te vertellen. De vierhonderd wijkbewoners die ingeloot zijn voor het Wijkpanel krijgen begin volgende week een brief met meer informatie.

Experiment

De Oosterparkwijk in Groningen is de eerste wijk in Nederland die een Coöperatieve Wijkraad krijgt, geïnspireerd op een voorbeeld in Londen. Het is een experiment en is onderdeel van de Democratic Challenge van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Zij volgen het experiment met veel belangstelling. Het experiment wordt ook gevolgd en onderzocht door de Rijksuniversiteit Groningen, Bureau Onderzoek en Statistiek en Intraval.
De ‘We Kunnen Los Borrel’ duurt van 17.00 tot 19.00 uur. Alle Oosterparkers zijn uitgenodigd. Aanmelden: cooperatieve.wijkraad@groningen.nl.

Auteur

Marc Jansen