Voederbietenuitdeling in Groninger binnenstad

GRONINGEN

Volksvermaken Groningen deelt zaterdag 28 oktober tussen 12.00 en 13.00 uur gratis voederbieten uit op de Vismarkt in Groningen.

De voederbietenuitdeling verplaatst zich vervolgens naar de Westerhaven/ -kade. Daar worden de voederbieten van 13.30 tot 14.30 uur uitgedeeld. In de eerste week van november worden ook bij basisscholen, locaties voor buitenschoolse opvang en buurthuizen bezorgd.

Sint Martinuslampion

In totaal worden 1500 bieten uitgedeeld. Met daarbij voor de schooljeugd de uitdaging van zo’n biet een Sint Martinuslampion te maken; bij de uitdeling wordt gedemonstreerd hoe dit moet (op www.volksvermakengroningen.nl/evenementen/sint-martinus staat bovendien een handleiding).
Lees verder na de video.
https://youtu.be/MsKWZHzd5fA

Lampionnenwedstrijd

In het schip van de Martinikerk wordt woensdag 8 november (16.30 - 17.30 uur) in een lampionnenwedstrijd bepaald wie de mooiste Sint Martinuslampion heeft gemaakt. Er twee leeftijdscategorieën: tot en met 8 jaar en van 9 tot 12 jaar. De makers van de drie mooiste lampionnen in elke leeftijdsgroep krijgen een prijs. Bij deze gelegenheid wordt ook het verhaal van Sint Martinus verteld, worden Sint Martinusliedjes gezongen en is er warme chocolademelk voor de deelnemende kinderen. Verder is er een Sint Martinussurprise voor alle deelnemers.

Bietsie-wedstrijd

Voorafgaand aan de lampionnenwedstrijd zijn groepen 7 van verschillende basisscholen uitgenodigd voor een Sint Martinusbijeenkomst in het schip van de Martinikerk. Een van de onderdelen van het ochtendprogramma is de ‘bietsie-wedstrijd’. De scholieren die een lampion van een voederbiet hebben gemaakt, worden uitgenodigd om daar een mooie foto (een bietsie) van te maken.

Sint Martinusdagen

De voederbietenuitdeling en lampionnenwedstrijd zijn onderdeel van de Groningse Sint Martinusdagen (8 tot 11 november). Vrijdagavond 10 november krijgen thuis- en daklozen een ganzenmaaltijd aangeboden in de Martinikerk. Zaterdag 11 november staan een Sint Martinusconcert (12.45-13.30 uur) en een vesper in de Martinikerk (17.00-17.30 uur) geprogrammeerd en verzorgt Het Houten Huis een Sint Martinusmiddag in MartiniPlaza, gevolgd door een lampionnenoptocht naar de Martinikerk (12.15-18.15 uur).

Auteur

Marc Jansen