Lezing over Amsterdams warenhuis Metz & Co

GRONINGEN

Carolien ten Bruggencate geeft woensdag 1 november in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over het Amsterdamse warenhuis Metz & Co.

Aanleiding voor deze lezing is de 14 oktober geopende tentoonstelling ‘De Stijl en Metz & Co’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De expositie vind plaats omdat het dit jaar honderd jaar geleden is dat De Stijl werd opgericht, de kunstenaars- en architectengroep rond Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld.

Metz & Co

Het Amsterdamse warenhuis Metz & Co speelde vanaf eind jaren twintig een grote rol bij de verspreiding van het modernisme in Nederland. Voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was Joseph de Leeuw directeur en enige eigenaar van Metz & Co. Hij trok schilders, beeldende kunstenaars en meubelontwerpers uit binnen- en buitenland aan om voor het bedrijf te ontwerpen.

Gerrit Rietveld

Kunstenaars als Bart van der Leck, Friedrich Vordemberge-Gildewart, Gerrit Rietveld en Vilmos Huszár ontwierpen meubels, tapijten en stoffen die in de winkel aan de Leidsestraat werden verkocht. Zo werden de beroemde Zigzag-meubelontwerpen van Gerrit Rietveld vanaf 1934 bij Metz & Co in productie genomen. Ook ontwerpers die door De Stijl beïnvloed werden, zoals Sonia Delaunay, passeren de revue in de lezing in de Remonstrantse kerk. Evenals internationaal bekende architecten als Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe en Alvar Aalto.

Carolien ten Bruggencate

Kunsthistorica Carolien ten Bruggencate is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de negentiende en twintigste eeuw. Zij is verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle/ Wijhe en aan Museum MORE in Gorssel.
De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: € 12,50. Aanmelden: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of 050 - 318 8651.

Auteur

Marc Jansen