Groningen herdenkt Kristallnacht

GRONINGEN

De Kristallnacht van 9 november 1938 wordt dit jaar in Groningen gedurende ruim een week herdacht. Dit alles onder het motto ‘Kristallnacht nooit meer, voor niemand!’.

De herdenking wordt zondag 29 oktober geopend door burgemeester Peter den Oudsten van Groningen en donderdag 9 november afgesloten in aanwezigheid van Jacques Wallage.

Breaking Glass

De herdenking begint zondag 29 oktober met de opening van de expositie ‘Breaking Glass’ in Synagoge Groningen. De expositie toont het werk van studenten van Academie Minerva. Zij lieten zich inspireren door het vallende glas van de in november 1938 vernielde of verbrande Duitse synagoges, waarnaar de Kristallnacht vernoemd is. Burgemeester Peter den Oudsten opent de expositie.

Boekpresentatie

Historicus Klaas de Jong houdt maandag 30 oktober in Synagoge Groningen een presentatie over zijn boek ‘Kristallnacht en Kamp Westerbork’. Klaas de Jong stelt de vraag centraal in hoeverre de Nederlanders destijds van de gebeurtenissen in Duitsland afwisten. Dit heeft hij onderzocht aan de hand van krantenartikelen.

Veteranenavond

Dinsdag 31 oktober houdt het Humanitair Oorlogsrecht-netwerk (HOR) van het Rode Kruis Groningen in de synagoge een veteranenavond. Nederlandse oorlogsveteranen vertellen over hun ervaringen met het humanitair oorlogsrecht, bedoeld om de schadelijke effecten van gewapende conflicten te beperken voor burgers.

Anna's Oorlog

Donderdag 2 en vrijdag 3 november is in de synagoge de voorstelling ‘Anna's Oorlog’ te zien. Marjo Dames vertelt in deze voorstelling een verhaal over de verschillende keuzes die mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten maken. De voorstellingen die overdag worden gegeven, zijn bedoeld voor scholieren. Op 2 november is 's avonds een speciale voorstelling voor iedereen.

Goh!?

Zondag 5 november brengen Roeland Busschers en Dick van Veen samen met Klezmerband Mesjogge in Synagoge Groningen de levendige muziektheatervoorstelling ‘Goh!?’. De voorstelling gaat over twee rabbijnen die voortdurend met elkaar bekvechten. Maar hoe fel de discussies ook oplopen: ze spelen zich af in een sfeer van kameraadschap. De voorstelling is georganiseerd door het DoRe-café.

Hallo witte mensen

Actrice, columniste, programmamaakster en schrijfster Anousha Nzume presenteert maandag 6 november in de synagoge haar boek ‘Hallo witte mensen’. Nzume wordt geïnterviewd door historicus Hans Alderkamp. Daarbij is volop ruimte voor discussie.

Stille tocht

Donderdag 9 november vindt op de Grote Markt vanaf 20.00 uur de eigenlijke herdenking van de Kristallnacht plaats. De bijeenkomst begint met het aansteken van fakkels die door de deelnemers worden gedragen. Vervolgens houdt Hans Alderkamp een toespraak namens de deelnemende organisaties, gevold door muziek van Jan Roelof Bathoorn. Vervolgens lopen de deelnemers in stille tocht met de fakkels over de Vismarkt en door de Folkingestraat naar de synagoge. In de synagoge wordt het programma vervolgd met een bijdrage van oud-burgemeester Jacques Wallage, een bijdrage van stadsdichter Lilian Zielstra en liederen door het 4 Mei-Project.

Auteur

Marc Jansen