Lutherse kerk viert Reformatie

GRONINGEN

De Lutherse kerk in Groningen viert in de week rond 31 oktober de Reformatie.

Dit omdat het 31 oktober vijfhonderd jaar geleden is dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op een deur van een kerk in Wittenberg spijkerde en daarmee de Reformatie inleidde.

Lezingen

Maandag 30 oktober geeft dr. Wessel te Boom een lezing over Luther en diens nog steeds actuele gedachten over de gruzelementen van het antieke godsbeeld en de ongedachte vrijheid van het individu. Vrijdag 3 november spreekt dr. Otto Mulder over Luther, de Bijbel en de invloed van de boekdrukkunst. De Reformatie kreeg zijn enorme uitstraling door Luthers vertaling van de Bijbel in het Duits en de vrijwel gelijktijdige uitvinding van de boekdrukkunst. Hierdoor kon de Bijbel voor het eerst thuis gelezen worden.

Meezingavond

Zaterdag 4 november is er een meezingavond. Samen met de Lutherse cantorij kan iedereen meezingen of meeluisteren naar de liederen die Luther schreef. Daarnaast zijn er aria’s van Bach en Buxtehude en andere Lutherse componisten te beluisteren.

Schnitgerfestival

Behalve deze lezingen en de meezingavond staan enkele concerten geprogrammeerd. Deze vinden plaats binnen het kader van het jaarlijkse Schnitgerfestival. Vanwege de ingebruikname van het nieuwe barokorgel in de Lutherse kerk vindt een groot deel van de festivalconcerten in deze kerk plaats.
De lezingen vinden plaats in de Lutherzaal, de zangavond is in de Lutherse kerk zelf. Alle activiteiten beginnen om 19.30 uur. Toegang is gratis.

Auteur

Marc Jansen