‘Naked Lunch’ in teken Jan Wolkers

GRONINGEN

Journaliste Rosa Timmer is donderdag 26 oktober te gast in een speciale ‘Naked Lunch’ in de Groninger Forum Bibliotheek. Deze aflevering van het lunchprogramma staat namelijk volledig in het teken van de tien jaar geleden overleden Jan Wolkers.

Rosa Timmer schuift bij Rense Sinkgraven aan tafel voor een stevige lunch en een goed gesprek over haar idool Wolkers en diens invloed op haar schrijven. Dagblad van het Noorden-journalist/ columnist Rosa Timmer won kort na Wolkers’ overlijden de derde prijs in een landelijke wedstrijd onder universiteitsbladen met het artikel ‘Nooit meer Terug naar Oegstgeest’. Maar meer nog dan in haar carrière, liet Wolkers een blijvende indruk achter in haar hart. Vandaar dat mannen die geen vijf titels van Jan Wolkers kunnen noemen, nooit een kans hebben gemaakt bij Timmer.

Onno Blom

Behalve een gesprek met Rosa Timmer, staat de vertoning van een door Rense Sinkgraven gemaakte documentaire geprogrammeerd. Sinkgraven reisde hiervoor samen met biograaf Onno Blom naar Oegstgeest. Ze spaken over Wolkers en over diens werk. Onno Blom werkte meer dan tien jaar lang aan ‘Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers’. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood.
Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.
‘Naked Lunch’ duurt van 12.15 tot 13.15 uur. Entree: gratis.

Auteur

Marc Jansen