Studium Generale focust op ‘doodskunstenaar’ Frederik Ruysch

GRONINGEN

Studium Generale Groningen focust woensdag 1 november op ‘doodskunstenaar’ Frederik Ruysch.

De Amsterdamse arts Frederik Ruysch had een sublieme kennis van de inwendige mens en was zijn tijd ver vooruit. Ruysch bouwde een indrukwekkende anatomische collectie op, die in 1717 door Peter de Grote naar Sint-Petersburg werd gehaald. Het programma wordt om 19.30 uur in het Academiegebouw afgetrapt met een korte documentaire over de Ruysch-collectie in St. Petersburg, gevolgd door een gesprek van historicus Arjen Dijkstra met Luuc Kooijmans, schrijver van de biografie ‘De doodskunstenaar. De anatomische lessen van Frederik Ruysch’.

Universiteitsmuseum

Vervolgens verplaatsten de aanwezigen zich naar het Universiteitsmuseum. Otto Bleker geeft hier om 20.15 uur een lezing over ‘Ruysch over geslachtsorganen en zwangerschap’. Ruysch en zijn tijdgenoot De Graaf bestudeerden de vorm en functie van de genitale zwellichamen van de man en ook van de vrouw – hiermee waren zij hun tijd ver vooruit. Ook regelde hij goed onderwijs en verplichte examens voor de vroedvrouwen. Om 20.45 uur volgt de lezing ‘Het herte van een mensche’ van Frank IJpma. Frederik Ruysch maakte drie eeuwen geleden een reeks anatomische preparaten van het hart en de grote bloedvaten. Op verbluffende wijze toonde hij de fijnste details van de ‘kroonslagaderen’, ‘longe-pyps slag-aders’ en de hartoortjes. Cisca Griffioen gaat vanaf 21.15 uur in op Ruysch beschrijvingen van het bewegingsapparaat in gezondheid en ziekte. Ruysch maakte veel preparaten van botten, spieren en hele armen en benen. Uit de oorspronkelijke beschrijvingen blijkt hoeveel inzicht Ruysch had in de bouw en functie van het bewegingsapparaat.

Rondleidingen

Verder zijn er ieder half uur rondleidingen door de anatomische collectie van het Universiteitsmuseum en kunnen bezoekers op eigen gelegenheid de tentoonstelling ‘Gelukkig Gezond! Histories of healthy aging’ bezoeken. In een stand van Uitgeverij Lias is het boek ‘Geloof alleen je eigen ogen. Een actuele kijk op de anatomische preparaten van Frederik Ruysch (1638-1731’) verkrijgbaar .

Auteur

Marc Jansen