Start inschrijving co-housing Borgmanscholen

GRONINGEN

Op de locatie Jacobijnerstraat van de Borgmanschool wordt maandag 30 oktober de inschrijving voor co-housing in de Borgmanscholen afgetrapt.

Co-housing is een vorm van wonen waarin zelfstandige woningen gecombineerd worden met uitgebreide gemeenschappelijke functies. Als de twee Borgmanscholen (Jacobijnestraat en Kijk in ’t Jatstraat) verhuizen naar het Integraal Kind Centrum Ebbingekwartier (IKC), komen twee locaties vrij die geschikt zijn voor deze woonvorm.

Wonen in Stadshart

De stad Groningen is de afgelopen jaren snel gegroeid en deze groei houdt de komende jaren aan. Wonen in de binnenstad wordt daarbij steeds populairder. Er zijn op dit moment veel kleine (studenten)woningen; voor gezinnen, 55-plussers en jong samenwonenden biedt de binnenstad weinig plek. De gemeente Groningen wil hierin verandering brengen met de manifestatie ‘Wonen in Stadshart’.

Vernieuwende oplossingen voor wonen

De gemeente wees veertien locaties aan waar vernieuwende oplossingen voor het wonen in de binnenstad mogelijk kunnen zijn. Voor de twee Borgmanschoollocaties zijn concrete plannen gemaakt. De gemeente wil beide locaties verkopen aan groepen mensen die hier gezamenlijk willen herontwikkelen: een eigentijdse invulling van de schoolgebouwen in de vorm van co-housing. Een privé-woning gecombineerd met gemeenschappelijke voorzieningen, zoals wasruimte, bergruimte en buitenruimte.

KUUB en Rizoem

De gemeente heeft KUUB en Rizoem gevraagd om het proces van werven, informeren en begeleiden van de groepen te organiseren. KUUB en Rizoem helpen de groepen mensen geïnteresseerd in co-housing met het maken van realistisch en uitvoerbaar woonplan. KUUB begeleidt de groep die verder gaat met de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat. Voor deze school is DAAD Architecten aangetrokken. Rizoem gaat verder met de groep die interesse heeft in de Jacobijnerstraat. Voor dit voormalig schoolgebouw is Specht Architecten in beeld.

Spelregels

Rizoem en KUUB maken maandag 30 oktober de voorwaarden en spelregels bekend. Verder start de inschrijving en wordt het boek ‘Wonen in Stadshart’ gepresenteerd. Deze bijeenkomst begint om 17.30 uur.
Meer informatie: borgmanscholencohousing.nl.

Auteur

Marc Jansen